Koninginnenach, iets Haagser is er niet

De climax van het 750-jarig bestaan van Den Haag is vannacht, nog voordat de officiële jubileumfeesten donderdag beginnen. Roland Verbiest is daarvan overtuigd....

Van onze verslaggeefster

Aukje van Roessel

DEN HAAG

De Haagse Anouk met haar drie Edisons, Suburbs uit Scheveningen met hun Grote Prijs van Nederland, de Friese jongens van De Kast, die geen introductie meer behoeven, of Jimmy Vaughan voor de liefhebbers van blues - zij en vele andere moeten het gaan waarmaken. Op zes pleinen in het centrum van de stad.

'Dit is het echte volksfeest. Iets Haagser bestaat er niet. Laat de bobo's maar naar hun feestje in Scheveningen wegvluchten, naar het koninginnegaladiner van de jonkvrouwe', schampert organisator Verbiest. Hij lijkt een echte Haagse vrije jongen, maar om het geld voor zijn Koninginnenach bij elkaar te krijgen, praat hij net zo vlot over 'sponsorexposure' en 'concepten'.

Dat andere, stijve Den Haag mag in de persoon van burgemeester Deetman vanavond om twee minuten voor zeven uur wél de officiële aftrap verrichten. Op het podium op het Plein, vlak voordat De Kast begint. Deetman, omdat Den Haag jubileert én omdat het de laatste Koninginnenach is. Of toch niet?

Drie jaar geleden kondigde Verbiest samen met de voorzitter van de stichting Koninginnenach, Herbert Boerendonk, aan dat zij het evenement in 1998 voor de negende en laatste keer op poten zouden zetten. 'De organisatie van de Nach is onmenselijk geworden', zegt Boerendonk. 'We moeten aan sponsorgelden één miljoen gulden bij elkaar fietsen. Dat is niet meer te doen zonder steun van de gemeente.'

Verbiest zorgt al jaren voor de sponsors. 'Tot nu was dat liefdewerk oud papier. Eén debiel schreef 1300 bedrijven aan. Eén debiel kwam bij een op de tweehonderd bedrijven langs de secretaresse. Dat kan niet meer, dat moet anders.'

Maar de gemeente Den Haag doet moeilijk: 'Zij heeft altijd tegen Koninginnenach aangekeken als een bierfeest', zegt Boerendonk. 'Pas nu ze in de gaten krijgen dat we ermee ophouden, willen ze het behouden. Dat is een beetje laat.'

Verbiest is nog niet klaar met Deetman. 'Komen wij met hem praten omdat wij een klein probleempje hebben, schildert hij een heel mijnenveld. Nooit eens de houding: dat doen we. Dat het ons toch telkens weer is gelukt, ligt aan enthousiaste ambtenaren op lager niveau.'

Negen jaar geleden begon het allemaal. Verbiest werkte al aan het uitgaansblad Doen, destijds de enige manier voor jongeren en in moderne muziek geïnteresseerde Hagenezen om te weten te komen wat er allemaal in de stad te halen was. De stripfiguur Haagse Harry spuide in Doen maandelijks zijn typische Haagse humor waarmee hij inmiddels landelijk bekendheid geniet. Waarom ook geen muziekfeest georganiseerd, vroeg iemand van poppodium het Paard aan Verbiest.

Doen, dacht hij, en wel op de avond vóór Koninginnedag. Dat was een bewuste keuze. 'Het ergerde ons dat iedereen altijd op 30 april naar Amsterdam ging. Wij wilden dat ze door ons feest zo bekaf zouden zijn, dat niemand meer een motief had om naar Amsterdam te gaan', legt Boerendonk uit.

Eén podium telde die eerste Koninginnenach. Blues was de muziek en tien cafés deden mee door ook bandjes in te huren. 'De café-eigenaren konden het bier, de glazen en het wisselgeld niet aangesleept krijgen. Dat zijn ze in paniek in Rotterdam gaan halen', herinnert Verbiest zich. Het volgende jaar kwam er een tweede podium bij. Doodzenuwachtig waren ze: was dat niet te hoog gegrepen?

Vanavond zijn er zes podia. Op vier ervan treden bands op, tot diep in de nacht. Daarnaast is het Hofplein omgedoopt tot Basic Groove Dansplein en kunnen de skaters eindelijk zonder gemor van omstanders en begeleid door muziek uit hun bol op het zo prettig rollende Spuiplein.

This is it, is het motto dat Verbiest en Boerendonk aan de negende versie van hun feestje meegeven. Een dubbele boodschap: dit is wat hun met Koninginnenach voor ogen staat, en als de gemeente moeilijk blijft doen, dan is dit het ook écht geweest.

Zit Den Haag in 1999 dan zonder Koninginnenach? 'Nee, dan gaat de gemeente het zelf doen', verwacht Verbiest. 'Ik weet de titel al die ze dan gaan gebruiken', zegt hij. 'Typisch Haags. En de muziek zal dixieland zijn, maar wel de beste.'

Het feestje van de Hagenees wordt dan een avond voor de Hagenaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden