Koninginnedag

Is Willem-Alexander inderdaad klaar voor de troon, zoals premier Balkenende onlangs heeft vastgesteld?..

Bert Wagendorp

De prins, leerden we vrijdag uit de documentaire Portret van een Prins, is een prima vader en een liefhebbende echtgenoot, hij is zinvol bezig in het watermanagement en een behoorlijke hardloper –zij het dat hij lichtjes sleept met het rechterbeen. Verder heeft hij de schurft aan het geblaf van Wilders.

Al met al een sympathiek cv en dan heb ik het nog niet eens over de beoogde climax van WA’s koningsschap, de Olympische Spelen van 2028 in Nederland.

Maar daarmee is hij nog niet geschikt voor de troon. Daarvoor is de omgang met het volk bepalend, en die bereikt traditiegetrouw een hoogtepunt op 30 april.

Nu de abdicatie er kennelijk zit aan te komen, zullen wij daarom vandaag extra goed moeten opletten hoe WA zich gedraagt in Woudrichem (vishappen) en Den Bosch (Bossche bollen-happen).

De prins zal vanochtend met zijn familie eerst worden afgezet op de kade van Woudrichem, als ware hij Sinterklaas met alzheimer. Daarna wordt hij langs oude ambachten gevoerd, waarna een boerenbruiloft wacht. En dan wordt hij dus ook nog geacht in een half bedorven vis te happen en zal hij mogelijk in zijn kruis worden getroffen door een tol die door een straatschoffie, dat ook nog nooit eerder zo’n ding heeft gezien, zijn richting is opgezweept.

Elke gezonde kerel van veertig zou gedurende de martelgang zijn geduld verliezen en de nepsmid met zijn antieke smidshamer de hersens inslaan en/of de burgemeester van het stadje met geweld dwingen alle schol zelf naar binnen te werken. Dit alvorens door te reizen naar Den Bosch, om daar de notabelen te voorzien van een paar Bossche bollen op ‘een plaats waar de zon nooit schijnt’, zoals de Engelsen zo fraai zeggen.

Willem-Alexander dient echter alle vernederingen dankbaar glimlachend te ondergaan. Dat is vandaag, nu hij op de drempel van het koningsschap staat en de druk toeneemt, extra moeilijk. Het is zijn finale test.

Bovendien is zijn echtgenote er niet bij. Zij laat zich excuseren, omdat zij nog niet geheel is hersteld van de recente geboorte. Een goed excuus. Zo goed, dat het te verwachten is dat we de komende jaren in de aanloop naar Koninginnedag nog vaker een koningskind zullen mogen verwelkomen.

‘Liever een vijfling dan weer dat steltlopen, Alex.’

Dat kun je zo’n aardige vrouw toch niet aandoen.

Als WA koning wordt zouden we onszelf wereldwijd belachelijk maken als we Koninginnedag blijven vieren. En aangezien de koning op de 27ste zijn verjaardag viert, is het ook vreemd om drie dagen later nog eens uitbundig te gaan zaklopen en voor woekerprijzen de inhoud van de vuilniscontainer te koop aan te bieden.

Kortom, een heel mooi moment om een eind te maken aan dat Dik Trom-gedoe en voor 27 april iets anders te verzinnen. Iets met gezamenlijk hardlopen of watermanagen of zoiets, daar komen we wel uit.

Dit kan worden gecombineerd met de invoering van strenge lijfstraffen voor iedereen die het waagt nog één keer met een oud ambacht aan te komen zetten.

Ik wens u een genoeglijke Koninginnedag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden