Koningin van de smerigheid

In een moeilijk land zul je eenmaal een bezoek brengen aan een toilet dat lijkt ontleend een schilderij van Jeroen Bosch.

Vervolg van pagina 1.

Ja, de wc. De koningin van de smerigheid,het putje van de samenleving, het onvermijdelijke drama. Op de wc onderscheidt de ervaren reiziger der moeilijke landen zich van de maagdelijke reiziger. Of je het nou wilt of niet, in een moeilijk land zal je minstens eenmaal een bezoek brengen aan een toilet dat is weggewandeld uit een schilderij van Hiëronymus Bosch.


Mijn eerste reis naar een moeilijk land was in 2000, een treinreis vanuit Boedapest naar Oekraïne. Een halfuur nadat de trein was vertrokken, deed de conducteur de wc van het slot en besloot ik een plasje te doen. Wat ik daar aantrof wil ik en kan ik niet beschrijven, maar was voor mij de ultieme test of ik wel Rusland-proof was. Ik ben geslaagd, maar het scheelde niet veel.


Niet alleen is een vies toilet een traumatische ervaring, het is ook een plek waar je griezelige ziektes op kan lopen. Zet dus je Hollandse nonchalance opzij en wees geducht voor het gevaar van de wc. Gebruik het urinoir, ook als je gewend bent om op de wc te plassen (het is mij een raadsel waarom sommige mannen dat doen). Maar let erop dat het urinoir op de afvoer is aangesloten. Ik kan je vertellen dat het geen fijn gevoel is om over je eigen voeten te plassen. Verder is het raadzaam je handen ook even te wassen vóórdat je gaat plassen. Onderzoek heeft uitgewezen dat niet de toiletbril (indien aanwezig) de grootste bron van bacteriën is, maar de deurknop van de wc. Overigens zijn bankbiljetten en muntjes de echte bacteriebommen.


Zorg dat je de deurknop niet hoeft aan te raken. Ook als je denkt dat je je handen zo gaat wassen: uitgerekend dan komt er geen water uit de kraan. De deurknop naar het restaurant is eveneens niet te vertrouwen. Gebruik een papiertje of je trui, of doe alsof je je haar schikt (is lastiger als je kaal bent) en wacht tot iemand de deur opendoet.


In veel moeilijke landen maken mensen hun billetjes schoon met water in plaats van papier. Dat is misschien even wennen maar eigenlijk is het veel hygiënischer als je er even over nadenkt. Stel het niet uit en oefen veel, zodat je niet loopt te klooien op een smerig busstation als er geen wc-papier is en je geen keus meer hebt.


Gebruik altijd je linkerhand. Nu begrijp je gelijk waarom het gebruiken van je linkerhand in alle andere gevallen taboe is. Er is aanvankelijk een zekere mentale kracht voor nodig, maar uiteindelijk went alles. Als het even kan, trek je broek helemaal uit. Vooral in het begin wil daar nog wel wat water belanden.


De Universele Reisgids voor Moeilijke Landen, met illustraties van Michiel van de Pol, verschijnt aanstaande maandag 30 april bij uitgeverij Prometheus/Bert Bakker. 15 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden