‘Koningin van de Bijlmer’ aangehouden wegens fraude

De politie heeft dinsdag een prominente sociale activiste in het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost aangehouden als verdachte in een fraudeonderzoek....

Van onze verslaggever Weert Schenk

De 58-jarige vrouw, die de ‘Ongekroonde Koningin van de Bijlmer’ wordt genoemd, staat bekend om haar maatschappelijke betrokkenheid, onder meer door de gratis maaltijden die haar stichting Uma Lampe kookte voor verslaafden en zwervers in de Bijlmer. Ze kwam op de tv als deskundige op het gebied van de ‘kunst van het geven’.

Haar arrestatie hangt samen met haar werk voor de stichting Samenwerking voor Bijzondere Noden Amsterdam. Met de drie andere aangehouden personen beoordeelde ze aanvragen van mensen met ernstige financiële problemen voor hoogstnoodzakelijke aankopen, zoals een wasmachine.

Het geld dat hiervoor beschikbaar werd gesteld, ging slechts deels of in het geheel niet naar de aanvragers, maar verdween in de zakken van het viertal. In de administratie werden de bedragen geboekt als ‘uitgekeerd’. Ook dienden ze valse aanvragen in.

Een bij de fraude betrokken ambtenaar van de gemeente Amsterdam wordt tevens verdacht van het plegen van ontucht met een vrouw die financieel afhankelijk was van zijn beslissing. De politie onderzoekt of de ambtenaar zo misbruik heeft gemaakt van zijn positie.

De ambtenaar was door de gemeente Amsterdam gedetacheerd bij de stichting Bijzondere Noden. De stichting Madi, die zich onder meer bezig houdt met schuldhulpverlening, kan een beroep doen op Bijzondere Noden. De directie van Madi ontdekte in oktober vorig jaar onregelmatigheden. Daarop deed het bureau Integriteit van de gemeente Amsterdam onderzoek. In januari begon de politie met een strafrechtelijk onderzoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden