Koningin plant eerste boom voor Boomfeestdag in IJburg

Koningin Beatrix heeft woensdagochtend de eerste boom van de Nationale Boomfeestdag 2007 geplant in de nieuwe Amsterdamse wijk IJburg. Stichting Nationale Boomfeestdag viert dit jaar haar vijftigjarig jubileum....

Van onze verslaggevers Reinier Vermeer en Claudia Schuh

Bewoners en kinderen staan te bibberen in de kou, terwijl ze wachten tot hun koningin de eerste boom van de Nationale Boomfeestdag komt planten. Ze worden bemoedigend toegesproken door presentatrice Sandra Reemer, die benadrukt dat het tenminste niet regent.

Om deze dag passend te vieren, worden twaalf bomen geplant. Schoolkinderen uit alle delen van de stad komen kijken, verkleed als koningen en koninginnen met rode, witte en blauwe ballonen in hun handen. Ook ouders staan aan het hek te wachten op de koningin. Een paar minuten voordat koningin Beatrix aankomt, vliegt de grote groene Boomfeestdag-ballon weg, maar net op tijd wordt er voor vervanging gezorgd.

Respecteer de aarde
Als dan eindelijke de zwarte auto's met blauwe nummerplaten aan komen rijden, joelen en applaudisseren de kinderen. Wanneer Beatrix uit haar auto stapt, begint het zachtjes te regenen. Ze draagt een ingetogen blauwe hoed, blauwe mantel en een felrode broekrok. Samen met buurkind Pieter onthult zij een plaquette waarop haar wens voor de kinderen staat: ‘Respecteer de aarde en het leven, in al zijn verscheidenheid.’

Onder de gasten bevinden zich minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, burgemeester Job Cohen en de ambassadeur van Egypte. De minister legt in Jip-en-Janneketaal het belang van groen in het algemeen en in de stad uit aan de kinderen.

Even later plant koningin Beatrix de eerste boom, daarna is het de beurt aan de kinderen en de sponsoren om de andere elf bomen te planten.

Spannend
‘Het doet me niets, maar het is leuk voor de kinderen’, zegt buurtbewoner Olav van de Kind. ‘Het speeltoestel dat op deze plaats stond is speciaal voor de ceremonie verwijderd, maar ik zie liever bomen dan een speeltuin. Groen maakt de wijk aanzienlijk meer af.’

Na de ceremonie stuiven de kinderen naar hun eigen plantlocaties, waar de koningin even later langs loopt om te kijken. Nihad (11), Nabillah (13) en Enes (12) vinden het spannend dat de koningin komt kijken. ‘Het is nu een beetje leeg’, zegt Nihad. ‘Bomen zorgen voor frisse lucht en ze zijn mooi.’

Zodra de koningin weg is nemen de mannen van de plantsoendienst het van de kinderen over. Ze halen een paar scheppen aarde rond de bomen weg en stampen de bodem voorzichtig aan.

In het hele land planten ruim 130 duizend kinderen in vierhonderd gemeenten vandaag een boom. In totaal zijn er in het vijftigjarig bestaan van de Boomfeestdag al tien miljoen bomen geplant. Vanavond wordt de dag feestelijk afgesloten met een diner in de Amsterdam Convention Factory.

Beatrix plant een boom en krijgt hulp van jonge bewoner van IJburg. (ANP) Beeld
Beatrix plant een boom en krijgt hulp van jonge bewoner van IJburg. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden