Koningin Máxima zal desnoods de regentes zijn

De Eerste en Tweede Kamer hebben dinsdag zonder mitsen en maaren ingestemd met het voorstel om koningin Máxima tot regentes te benoemen als koning Willem-Alexander overlijdt voordat prinses Amalia 18 jaar oud is. Dit gebeurde in een gezamenlijke vergadering van de Staten-Generaal in de Ridderzaal .

DEN HAAG - Máxima krijgt ook de voogdij over de kinderen en een financiële toelage mocht koning Willem-Alexander vroegtijdig komen te overlijden.


D66-senator Engels, die de parlementaire commissie over het regentschap voorzat, sprak in de vergadering van beide Kamers de hoop uit dat de wetsvoorstellen buiten werking mogen blijven. 'Wij wensen de koning, de koningin en hun drie dochters veel geluk en gezondheid toe.'


De regeling wordt van kracht als koning Willem-Alexander overlijdt voor 7 december 2021. Het doel is een zo geruisloos mogelijke voortzetting van het koningschap. Máxima wordt in dat geval als regentes bijgestaan door een College van Toezicht. Daarin zetelen de vicepresident van de Raad van State, de president van de Algemene Rekenkamer, de president van de Hoge Raad en twee nog te benoemen leden. Mocht ook Máxima als koningin of regentes overlijden voordat Amalia 18 is, dan zal prins Constantijn regent worden.


De regeling voor het regentschap is niet van toepassing als Willem-Alexander enige tijd niet in staat is het koningschap uit te oefenen.


Premier Rutte zei tijdens de vergadering niet alles te willen dichttimmeren voor ontwikkelingen die niet zijn te overzien. Hij beloofde in een dergelijk geval zo snel mogelijk te handelen.


Buiten staat

Prinses Juliana heeft haar moeder koningin Wilhelmina enige tijd vervangen toen zij 'buiten staat' was. Koningin Emma was regentes toen koning Willem III in 1890 overleed en prinses Wilhelmina pas 10 jaar oud was. Zaterdag wordt prinses Amalia 10 jaar.


De PVV van Geert Wilders maakte dinsdag geen nummer van het feit dat regentes Máxima twee paspoorten heeft: een Nederlands en een Argentijns. 'Niet relevant', zei het PVV-Kamerlid Martin Bosma. Eerder maakte de PVV wel veel ophef over de dubbele paspoorten van bewindslieden als Nebahat Albayrak, Ahmed Aboutaleb en Marlies Veldhuijzen-Van Zanten. Er klonk dinsdag in de Ridderzaal niet één tegenstem. Er was zelfs geen Kamerlid met vragen.


Pechtold: open de koninklijke archiefdeuren


Premier Rutte moet het koningschap van Willem-Alexander aangrijpen voor verdere openstelling van het moeizaam toegankelijke Koninklijk Huisarchief voor wetenschappelijk onderzoek. Die eis legt D66 vandaag in de Tweede Kamer neer bij premier Rutte. Partijleider Pechtold wil voor Koningsdag 2014 een plan van het kabinet.


De openstelling is bedoeld om mythevorming te voorkomen. Pechtold: 'Ik spreek de koning en de minister-president aan als historicus. Het Koninklijk Huis wordt nu kwetsbaar gemaakt door de achtereenvolgende premiers Balkenende en Rutte die de deur dichthouden.'


Pechtold verwijst naar koning Willem-Alexander, die vorige week bij de verschijning van de drie biografieën van koning Willem I, II en III het belang van wetenschappelijke publicaties over het Koninklijk Huis benadrukte. 'Deze openheid die de koning biedt moet door het kabinet worden aangegrepen.'


Publicaties moeten gecontroleerd kunnen worden, vindt Pechtold.


De Tweede Kamer nam in 2005 de motie Kalsbeek aan. Daarin werd het kabinet opgeroepen alle stukken die voortvloeien uit de uitoefening van de functie van het staatshoofd over te dragen aan het Nationaal Archief. Allen CDA, ChristenUnie en SGP stemden destijds tegen. D66 heeft bij vragen om openstelling van het Koninklijk Huisarchief vijf keer een negatief antwoord gekregen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden