Koningin Máxima kwam 'op juiste moment' in Peru

Koningin Máxima is heel blij met het resultaat van haar bezoeken aan Colombia en Peru. Dat zei ze in Lima na afloop van een ontmoeting met de lokale media. De komst van de koningin, in haar rol als speciale gezant van de Verenigde Naties, had in beide landen het benodigde zetje gegeven om verder te werken aan het beter toegankelijk te maken van financiële diensten. 'Ik kwam op het juiste moment', aldus Máxima.

Koningin Máxima met de Peruaanse president Ollanta Humala (links) en zijn vrouw Nadine Heredia. Rechts de Nederlandse ambassadeur Johan van der Werff. Beeld afp
Koningin Máxima met de Peruaanse president Ollanta Humala (links) en zijn vrouw Nadine Heredia. Rechts de Nederlandse ambassadeur Johan van der Werff.Beeld afp

Uit eerste hand had ze geleerd over de knelpunten, zoals de enorme omvang van de informele economie in Peru, en over de vooruitgang, zoals met de introductie van mobiel bankieren en het belang van versimpeling van de regelgeving. Het is kennis die Máxima meeneemt in haar adviezen die ze namens de VN geeft aan regeringen.

Zo wilde Peru ook leren van haar ervaringen. President Ollanta Humala bood haar daarom een lunch aan, gevolgd door een rondetafelgesprek waaraan ook aantal ministers deelnamen. Aan de orde kwam onder meer het nationale plan dat Peru wil ontvouwen om de financiële diensten toegankelijker te maken. Humala heeft daartoe al een wet gemaakt die mobiel bankieren regelt.

Met simpel sms'je geld overmaken
Een initiatief dat Máxima in haar hoedanigheid van speciale VN-gezant toejuichte. Eerder in de week had ze Colombia eraan herinnerd dat zo'n zelfde wet al twee jaar op de plank lag en dat iedereen geholpen zou zijn met aanname. Mensen die vaak ver van een bank afwonen, kunnen dan simpel met een sms'je geld overmaken of andere zaken regelen. Een andere manier is om bankzaken te kunnen regelen in een supermarkt of winkel.

Hoe het in Peru in de praktijk uitpakt, zag de koningin donderdag tijdens een uitgebreid veldbezoek aan achterstandswijken van Lima. Belangrijk is ook dat de bevolking kennis heeft van geldzaken. Vandaar dat er zowel bij het werkbezoek aan Colombia eerder deze week, als in Peru ook besprekingen met de ministers van onderwijs op de agenda stonden. Financiële educatie is een onderwerp dat de koningin bij terugkeer in Nederland ook meteen oppakt.

Maandag geeft Máxima in Hilversum het startsein voor de nationale 'Week van het geld', die bedoeld is om schooljeugd te leren om te gaan met geld.

null Beeld afp
Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden