Koningin krijgt deze zomer hand van de lange mannen

Oud-coach Arie Selinger merkte het Nederlands volleybalteam eind vorig jaar al aan als de huizenhoge Olympische favoriet. Bondscoach Joop Alberda deed daar gisteren weinig af....

JOHN VOLKERS

Van onze verslaggever

John Volkers

ROTTERDAM

En daarvoor, zo lichtte hij later toe, moet een mooiere medaille worden gewonnen dan in Barcelona. Daar was de oogst na een verloren finale tegen Brazilië zilver. In Atlanta is goud het doel. Alberda nam het woord zelfs stoutmoedig in de mond, daarmee bewijzend dat het zelfvertrouwen aan Nederlandse zijde sinds de zomer van '95 sterk is toegenomen.

De nationale mannenploeg heeft in het najaar de tweede plaats op de wereldranglijst overgenomen van Olympisch kampioen Brazilië. Nederland moet slechts Europees en wereldkampioen Italië boven zich dulden; een logische uitkomst omdat die volgorde in vijf grote internationale toernooien sinds '93 werd bevestigd.

Er zijn tekenen die wijzen op een mogelijke troonsbestijging door de Nederlanders. Alberda voorziet een Olympische climax gelijk 1992 toen de Italianen de nationale ploeg in de kwartfinale moesten voor laten. De bondscoach opteert niet voor niets voor 'eens in de vier jaar'. Zijn ploeg staat; de 'lange mannen' hebben zich de aflopen zomer een succesvol spelsysteem aangeleerd.

Het door Alberda ontworpen totaalvolleybal ('een vorm van spel die me in '92 stiekem voor ogen heeft gestaan') is nieuw, baanbrekend en nauwelijks af te stoppen. In die aanpak zijn de jongeren Van de Goor, Van der Meulen en Görtzen geworden tot spectaculair ontwikkelde puzzlestukjes die naadloos passen bij de ervaring van Zwerver, Blangé en Held. In de tien jaar van topvolleybal in Nederland stond er nooit zo'n sterke ploeg. 'En Van de Goor maakt de puzzle compleet', onderkende kenner Selinger bij de World Cup.

Tegenover de Nederlandse ontwikkeling staat de Italiaanse crisis. De vedetten kampen door structurele overbelasting met blessures en vormgebrek. De economie van het clubvolleybal in A-1 en A-2 is ver over zijn hoogtepunt heen.

Alberda: 'Het is geen ontmanteling en zeker geen faillissement. Maar kwalitatief is het minder dan drie jaar geleden. De internationale bonden vragen permanent te veel van de belangrijkste spelers. De Champions League wordt ingesteld op het slechtst denkbare moment. Dat is om de topspelers zo snel mogelijk in de prullebak te helpen. Die gaan ergens gas terugnemen. En dan zie je ze in de competitie slecht, heel slecht spelen. Dan zie je rare scoreverlopen, van 8-0 via 8-12 wordt het 15-12.'

In het Olympisch jaar ontdekte Alberda, zeker bij zijn recente bezoek aan de Po-vlakte waar zeven man hun lires verdienen, dat nu al de Atlanta-koorts is uitgebroken. 'Er is een sfeer ontstaan die uitstijgt boven de clubbelangen. De spelers zijn zeer gedreven. Ze zijn zich bewust van de eigen kwaliteiten en mogelijkheden, ze weten dat we lang niet kansloos zijn en zijn bereid zich veel offers te getroosten.'

Alberda heeft dat ook een vrijwel ideale voorbereiding kunnen uitschrijven. De contractperikelen zijn volgens werkgever Top Volleybal Nederland achter de rug, de plaatsing voor de World League-finale in Rotterdam is bij decreet van de FIVB al zeker en op 11 april rekent de bondscoach over vijftien topfitte spelers te kunnen beschikken.

Voorheen waren -met uitzondering van het Barcelona-jaar- slechts financiële mogelijkheden voor twaalf spelers. Alberda wil met vijftien man aan de slag, om eventuele fysieke tegenslag kort voor de Spelen gemakkelijk te kunnen opvangen. Gisteren maakte hij een voor de World League selectie van achttien volleyballers bekend, van wie eind maart drie namen geschrapt worden.

Hij gekozen voor een mix van ervaring en talent. Voor zijn bank zal de Groninger naar zeggen zijn beste bezetting kiezen. Vorig jaar had hij daarbij extra oog voor jongeren (Nummerdor, Van Es) die met het oog op Sydney 2000 het internationale toneel dienden te verkennen.

Die uitlating maakt dat er mogelijkheden zijn voor de routiniers Zoodsma en Grabert. Vorig jaar stonden ze in februari ook bij de achttien, maar werden ze enkele rondjes World League bedankt. Grabert, ooit de beste pass-specialist van de wereld, moet met Van Es, Nummerdor en Rodenburg strijden om twee plaatsen.

Zoodsma moet met Van der Horst en Mike van de Goor in de slag om een plaats in het 'midden'-kader. De Fries werd vorig jaar niet meer gepruimd door de kopmannen Blangé en Zwerver. Zijn voorlopige uitverkiezing was gisteren een verrassing. In het clubseizoen te Saloniki en Parijs doen slechte berichten over Zoodsma's motivatie de ronde.

ROTTERDAM: Voorlopige selectie van achttien spelers voor de World League Volleybal, die op 11 mei begint met de voorronde: Misha Latuhihin (TDK/Brevok), Henk-Jan Held (Modena), Brecht Rodenburg (Rentokil/ZVH), Guido Görtzen (Montichiari), Richard Schuil (Piet Zoomers/Dynamo), Rob Grabert (Rentokil/ZVH), Ron Zwerver (Treviso), Bas van de Goor (Modena), Mike van de Goor (Kuipers/Zwolle), Jan Posthuma (Montichiari), Olof van der Meulen (Brescia), Peter Blangé (Parma), Reinder Nummerdor (Kuipers/Zwolle), Robert van Es (Alcom Capelle), Ronald Zoodsma (PSG Ashières), Frank Denkers (Piet Zoomers/Dynamo), Marc Broere (Piet Zoomers/Dynamo), Martin van der Horst (Dachau).

Het Nederlands mannenteam begint de World League Volleybal op 11 en 12 mei in Eindhoven tegen Italië. De serie wedstrijden uit de voorronden wordt afgesloten op 15 en 16 juni, met in de Maaspoort in Den Bosch twee wedstrijden tegen Bulgarije. De nummers één en twee plaatsen zich voor de finale, die van 24 tot 29 juni in Rotterdam wordt afgewerkt.

Het tussenliggende programma ziet er als volgt uit: 18/19 mei, Larissa: Griekenland - Nederland; 24/25 mei, Sofia: Bulgarije - Nederland; 1/2 juni, Amsterdam: Nederland - Griekenland; 7/8 juni, Florence/Rome: Italië - Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden