Koningin hervat na zes jaar gesprek

Koningin Beatrix heeft haar contacten met Tweede-Kamerleden hervat na een pauze van zes jaar. Parlementariërs die eerder een bezoek brachten aan de koningin, vinden het zeer opmerkelijk dat Beatrix nu vrijmoedig haar standpunten ventileert over zaken als het referendum voor de gekozen burgemeester, de veiligheid op straat en het cellenoverschot....

JAN HOEDEMAN

Van onze verslaggever

Jan Hoedeman

DEN HAAG

In het verleden hield de koningin zich als constitutioneel staatshoofd nadrukkelijk op de vlakte. Nu geeft ze in haar gesprekken

met Kamerleden blijk van duidelijke opvattingen. Daarmee is de omgang van de koningin met volksvertegenwoordigers radicaal veranderd.

Het initiatief om weer groepsgesprekken te voeren met de koningin is uitgegaan van Tweede-Kamervoorzitter Van Nieuwenhoven. Doordat de laatste bezoeken van Kamerleden plaatsvonden tijdens het derde kabinet-Lubbers, kent Beatrix nog maar zo'n twintig Tweede-Kamerleden. De gesprekken waren stopgezet omdat ze naar de zin van Beatrix te weinig opleverden.

Bij een eerste bezoek van het presidium van de Kamer aan de koningin, op 16 januari, stelde Van Nieuwenhoven voor dat alle vaste Kamercommissies zouden volgen. De koningin gaf aan dat dit een groot beslag op haar agenda zou leggen. Niettemin zijn tot half juni negen afspraken gepland, waarbij een aantal commissies gezamenlijk ten paleize zal verschijnen.

Het voormalige CDA-Kamerlid Van der Burg bezocht één keer koningin Juliana en drie keer koningin Beatrix als lid of voorzitter van de Vaste Kamercommissie Justitie. Van der Burg: 'De achtergrond van die bezoeken is dat de koningin in een ongedwongen sfeer hoort wat er leeft onder leden van de Tweede Kamer. De problemen die de koningin in de samenleving ontmoet, kan zij toetsen aan het probleemoplossend vermogen van volksvertegenwoordigers.'

Dinsdag 26 januari gingen zestien Kamerleden uit de commissies Binnenlandse Zaken, Justitie en de Antillen naar de koningin. Zij werden onder leiding van PvdA-Kamerlid De Cloe binnengeleid in de Putti-zaal op de eerste verdieping van paleis Noordeinde.

GroenLinks-fractievoorzitter Rosenm"ller deed verslag van zijn reis met een parlementaire delegatie naar de Antillen. Beatrix toonde hiervoor een bovengemiddelde belangstelling. In het voorjaar gaat prins Willem-Alexander naar de Antillen, na de zomer de koningin.

Vervolgens kwam de veiligheid in Nederland ter sprake. Beatrix vertelde dat haar zoons niet meer uit durven te gaan in Amsterdam, nadat zij hadden meegemaakt hoe een kogel insloeg op enkele tientallen meters afstand. Tegenwoordig stappen ze in Brussel en Londen; daar voelen zij zich veilig op straat.

Het cellenoverschot stoort haar zeer, liet Beatrix merken, omdat zovelen nog hun straf moeten uitzitten. Hadden de Kamerleden suggesties om de cellen gevuld te krijgen?

De koningin toonde grote interesse in de invoering van de pepper-spray, een spuitbus waarmee men op straat voor korte tijd een belager kan uitschakelen. Kan met de invoering niet veel meer haast worden gemaakt?

Politiek opmerkelijk was het dat de koningin liet blijken dat met de invoering van het referendum over de gekozen burgemeester niet lang genoeg kan worden getalmd. Beatrix zei dat ze met grote belangstelling het rapport van de Raad van State over de gekozen burgemeester had gelezen.

In dat rapport wordt het referendum getypeerd als 'vlees noch vis'. Konden ook Kamerleden zich daarin vinden? En wisten zij dat referenda in het buitenland nooit over personen gaan, maar altijd over zaken?

Van der Burg, op de hoogte gesteld van de ervaringen van de Kamerleden op het paleis , spreekt van een nieuwe stijl van de koningin. Vindt hij het geoorloofd dat zij zich zo expliciet uit? Van

der Burg: 'Een suggestieve stellingname van de koningin ten behoeve van een verdieping van het gesprek is zeker geoorloofd.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden