Koningin benoemt Lubbers tot minister van Staat

Koningin Beatrix heeft oud-CDA-premier Lubbers benoemd tot minister van Staat. Lubbers is de zesde oud-politicus, die deze eretitel draagt. Lubbers is benoemd vanwege zijn bijzondere verdiensten als langstzittende premier in de Nederlandse parlementaire geschiedenis....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Andere ministers van Staat zijn: Zijlstra (oud-premier, ARP), Samkalden (oud-minister van Justitie, PvdA), Toxopeus (oud-minister van Binnenlandse Zaken, VVD) Van Lennep (topambtenaar Financiën en oud-secretaris-generaal bij de OESO, ex-CHU) en Van der Stoel (oud-minister van Buitenlandse Zaken, PvdA).

Ook de inmiddels overleden oud-premiers Cals (KVP), Beel (KVP) en Drees (PvdA) droegen deze eretitel, die in uitzonderlijke gevallen wordt toegekend aan politici of staatslieden die doorgaans al buiten de dagelijkse politiek staan.

Het is geen publiek ambt. Ministers van Staat worden op voordracht van het kabinet door de koningin benoemd en kunnen worden geraadpleegd door het staatshoofd of de regering, bijvoorbeeld als een kabinetsformatie moeizaam verloopt of als er ingewikkelde staatsrechtelijke problemen zijn.

Lubbers heeft onlangs ook, op voordracht van het kabinet-Kok, de hoogste Nederlandse onderscheiding gekregen voor zijn verdiensten als politicus. Premier Kok zei over de benoeming van zijn oud-collega dat het hem ook persoonlijk veel voldoening schenkt. 'We hebben er niet lang over gepraat.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden