Koningen onder elkaar

Zeefdrukken, buikdansen, goochelen voor beginners: het cursusjaar is weer begonnen. Dag in Dag uit schept klaarheid in het overstelpende aanbod van hapklare lesreeksen die aangeboden worden in buurthuizen, scholen, spirituele centra en achterkamertjes....

ERIC ARENDS

De moderne man is zichzelf kwijt. In de tijd van de nozems was hij macho, in de jaren zeventig liet hij de zachte, vrouwelijke kant in zichzelf naar voren komen. Niet makkelijk, maar hij wist waar hij aan toe was, als man.

Kom daar nu maar eens achter. De ene vrouw wil weer 'een echte vent' in bed (maar verder moet ie 'wel goed kunnen luisteren'), de andere wil 'het emotionele in de man' niet kwijt (als hij voor de rest tenminste geen twijfelende lapzwans is die geen beslissingen durft te nemen). En dan is er ook nog de stroom negatieve publiciteit die mannen weinig anders doet zijn dan daders, incestplegers en onderdrukkers.

De man moet opnieuw ontdekken wie hij is. Daarbij willen Maarten Moens en Hans Engels via hun cursus Tussen macho en softie - de weg van de man graag een handje helpen. Moens en Engels, respectievelijk psycho-sociaal en maatschappelijk werker, zijn al jarenlang actief in de mannenhulpverlening. Ze kwamen elkaar tegen in 'de zweethut', tijdens een vijfdaagse 'groep' waar ze worstelden met 'de oer-elementen van het man-zijn'. Heel gek, maar beiden hadden toen al het gevoel dat ze samen 'iets met mannen' zouden gaan doen.

Tijdens Tussen macho en softie gaan deelnemers 'op zoek naar een beeld van mannelijke kracht en waardigheid, waarbij plaats is voor de kracht en de kwetsbaarheid van mannen'. Daarvoor grijpen Moens en Engels terug naar grootvaders sprookjesboek, waarin de hoofdrollen vaak beperkt bleven tot vier archetypen: de Koning, de Krijger, de Ingewijde of Magiër, en de Minnaar.

Iedere man heeft die types in zich, zegt Moens. De koning staat voor 'leiderschap en verantwoordelijkheid'. De krijger bepaalt de grenzen, 'zowel in- als uitwendige'. Bij de minnaar geldt het 'vuur-principe', de 'passie', het 'jezelf geven'. De ingewijde/magiër is 'je kennis, je innerlijk bewustzijn, in dienst van de koning'.

Moens zegt: 'Het zou mooi zijn als je telkens zelf kunt kiezen welk type je moet zijn.' Dan zul je beseffen: 'Man-zijn is oké' Maar eerst: ontdekken. Dus schuifelen de cursisten Fred, Christian, Anne, Henk en Anton vanavond als geblinddoekte minnaars door het gastvrije onderkomen van het Spiritueel Psychologisch Initiatief in Amsterdam.

'Raak elkaar maar aan', zegt Engels. 'Probeer te raden wie je vasthebt.' Handen betasten handen en armen, strijken langs ruggen en stoppelbaarden. Dan zegt Engels: 'Bedenk wie je zou willen aanraken en probeer hem te vinden.' Nu wordt er gerichter gefriemeld en gefrunnikt. Sommigen traceren zelfs een sterke, eh, onderlinge mannelijke verbondenheid.

Bij het spel van de Ingewijde stapt Moens in de rol van de Koning. Hij wil van zijn intellectuele raadgevers de overeenkomst weten tussen een kat en een zaklamp. Maar weet Zijn Majesteit dan niet dat die twee vroeger een waren?, vraagt Anne, en antwoordt direct: 'Knijpkat. Maar de kat wilde spijtig genoeg niet meer geknepen worden.'

Nadat we als volwassen koningen onder elkaar 'de mannelijkheid' hebben uitgebeeld met papier, karton, stiften, plakband en touw (een enorme penis gehuldigd met een kartonnen kroon) kunnen de cursusleiders zich voorstellen dat de mannen de komende tijd behoefte voelen om ergens over te praten. 'Dat kan', zegt Moens. 'Het antwoordapparaat staat altijd aan.'

Eric Arends

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden