Koning wil helpen vrede stichten in Cambodja

Cambodja is 'een eiland van oorlog' geworden, constateerde de vrijdag teruggekeerde koning Norodom Sihanouk zondag in zijn nieuwe residentie in het noordwesten van het land....

AP, AFP, NYT

SIEM REAP

'Ik doe een beroep op alle burgers, de militairen en de politie om mee te helpen de vrede zo snel mogelijk terug te vinden en als er een probleem is, dan bid ik u daarover samen van gedachten te wisselen', zei de koning tegen tientallen dorpelingen die van heinde en ver waren toegestroomd om de koning te begroeten.

'Als u allen medelijden heeft met mij en ons land, kan ik als bemiddelaar optreden', bood de koning aan. 'Ik beloof dat ik mijn best zal doen, als jullie tenminste naar me luisteren.' Zijn bemiddelingsaanbod was echter onmiddellijk verworpen door co-premier Hun Sen, zei de de koning. 'Hij zei: ''Nee, nee, de koning mag zich niet met de zaken van de regering bemoeien''.' Maar Sihanouk blijft optimistisch. 'Hij is een intelligente jonge man, hij zal uiteindelijk wel redelijk worden. Ik zal hem proberen te overreden, ik zal het heel diplomatiek aanpakken.' Want een dictatuur (door Hun Sen) is voor de koning onaanvaardbaar.

Ranariddhs troepen leverden zondag nog steeds verzet in de omgeving van O'Smach, hun laatste bolwerk aan de grens met Thailand. Twee gewonde Ranariddh-aanhangers werden in Thailand toegelaten voor medische verzorging. Hun Sen stuurde zondag opnieuw versterkingen naar het strijdtoneel.

Koning Sihanouk voorspelde dat O'Smach binnenkort geheel in handen van Hun Sens leger zal zijn, en dat het verzet daarna nog vrijwel uitsluitend zal komen van de Rode-Khmertroepen in de omgeving. De verzetszender van de Rode Khmers putte zich zaterdag uit in loftuitingen op de koning, wiens verzoenende rol werd aangeduid als 'het cement der natie'. De koning voelt er echter niets voor de Rode Khmers te betrekken bij het vredesoverleg, vooral niet leiders als Khieu Sampan en Ta Mok.

Koning Sihanouk wil drie maanden in Cambodja blijven. Hij zal in het uitgestrekte tempelcomplex Angkor Wat, niet ver van Siem Reap, bidden voor de vrede in zijn land. Angkor was eens het centrum van een groot Cambodjaans rijk, dat het grootste deel van het vasteland van Zuidoost-Azië besloeg. Vanaf de vijftiende eeuw is Cambodja echter ten prooi gevallen aan interne verdeeldheid en externe vijanden als Thailand en Vietnam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden