Koning wil de verwoestingen zien die orkaan Irma heeft aangericht

Ooit was het een van de mooiste uithoeken van zijn koninkrijk. Maar het Sint Maarten waar koning Willem-Alexander maandag landde, op een zwaar beschadigde luchthaven, is vrijwel alles van zijn tropische glans kwijt. Precies dat wil het staatshoofd zien: de verwoestingen die orkaan Irma heeft aangericht.

Kees Broere
Koning Willem-Alexander krijgt een rondleiding op het door orkaan Irma getroffen eiland Sint-Maarten. Beeld anp
Koning Willem-Alexander krijgt een rondleiding op het door orkaan Irma getroffen eiland Sint-Maarten.Beeld anp

Voorafgaand aan zijn bezoek, samen met minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, gaf de koning aan alleen naar het Caribische eiland te willen komen als hij daarmee de militairen en andere hulpverleners niet voor de voeten zou lopen. Helemaal te voorkomen is dat niet.

'Ik vind het positief dat hij laat zien dat hij zich het lot van ons eiland aantrekt', zegt Jacky Wilson, die voor de plaatselijke overheid werkt. 'Maar zo'n bezoek brengt natuurlijk nogal wat commotie met zich mee, door wegen die worden afgezet en weet ik wat al niet. Wat dat betreft weet ik niet of ik blij moet zijn met zijn goedbedoelde bezoek.' Die commotie lijkt overigens alles mee te vallen.

Ja, er is extra politie op de wegen die Willem-Alexander gebruikt om zijn bestemmingen te bereiken. Maar tot grote verstoringen in de hulp leidt dat helemaal niet. De meeste mensen op Sint Maarten zijn veel te druk met hun persoonlijke ellende om de straat op te gaan en te kijken naar de man die ook hun staatshoofd is.

Sint Maarten is sinds 2010 een autonoom land binnen het koninkrijk. Maar Buitenlandse Zaken en Defensie vallen onder de verantwoordelijkheid van Den Haag. Vandaar de aanwezigheid van de Nederlandse krijgsmacht, die de krijgsmacht voor het hele koninkrijk is. Maar tijdens het bezoek van de koning is premier William Martin de gastheer van Willem-Alexander.

Meteen na de landing kan de koning met eigen ogen zien hoe enorm de verwoesting is die Irma op het eiland heeft aangericht. De landingsbaan is alweer dagen in gebruik, maar de aankomst- en vertrekhal liggen zo goed als in puin.

Dat laatste beeld, van puin, zal Willem-Alexander tijdens zijn bezoek op vele manieren onder ogen krijgen. Zoals bij de twee grote watertanks, die niet lang voor de orkaan kwam in gebruik waren genomen, maar nu alweer zijn vernield, door de enorme drukverschillen die tijdens de orkaan optraden.

En als hij onderweg door het autoraam kijkt, ziet hij bijna meer dat kapot is dan goed is voor een koning wiens liefde voor het Caribisch deel van het koninkrijk bekend is.

Hulpactiedag

De nationale radio- en tv-actiedag om geld in te zamelen voor het door de orkaan Irma getroffen Sint Maarten is vrijdag. Het evenement wordt uitgezonden vanuit het actiecentrum in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

NPO, RTL en SBS besteden de komende week al uitgebreid aandacht aan 'Nederland helpt Sint Maarten' van giro 5125 voor de slachtoffers.

NPO Radio 2 besteedt vrijdag vanaf 06.00 uur de hele dag in alle uitzendingen aandacht aan de actie. En op televisie (NPO1) worden de hele dag actie-updates uitgezonden. In de avond is er van 21.20 tot 22.10 uur een rechtstreekse uitzending vanuit het actiecentrum.

De secretaris-generaal van Plasterks ministerie, Richard van Zwol, maakt deel uit van de delegatie die Willem-Alexander vergezelt. Volgens hem wil de koning niet alleen zelf de schade in ogenschouw nemen, maar met zijn bezoek de bevolking ook een hart onder de riem steken. Sint Maarten is niet alleen, zoals het zich na de orkaan Luis in 1995 wel alleen voelde.

De koning zal de nacht van maandag op dinsdag op Sint Maarten doorbrengen, mogelijk in een hotel dat al enigszins is opgelapt. Daarna, zo is de bedoeling, vliegt hij door naar de eilanden Saba en Sint Eustatius, waar Irma behoorlijk minder schade heeft aangericht.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden