Koning weigert Khmer-top gratie

Koning Norodom Sihanouk weigert de Rode Khmer-leiders Khieu Samphan en Nuon Chea amnestie te verlenen. Volgens de koning is dat in strijd met de gevoelens van de meerderheid van de Cambodjaanse bevolking....

AFP, ANP, AP

PHNOM PENH/DEN HAAG

De koning vindt dat een internationaal tribunaal alle recht zou hebben de Rode Khmers voor genocide te berechten, 'omdat het misdaden tegen de menselijkheid betreft'. Sihanouk heeft twee jaar geleden wel gratie verleend aan Pol Pots zwager en minister van Buitenlandse Zaken Ieng Sary. Een groot aantal familieleden van de koning, onder wie zes van zijn kinderen, zijn door de Rode Khmers vermoord.

De Verenigde Naties zijn al bezig met een onderzoek naar de mogelijkheid om een speciaal Cambodja-tribunaal in het leven te roepen, zoals de Verenigde Staten willen. Het Amerikaanse voorstel wordt in de Veiligheidsraad ondersteund door Frankrijk, de voormalige kolonisator van Cambodja.

De Rode Khmers hebben echter een belangrijke bondgenoot in China, dat een Cambodja-tribunaal met een veto zou kunnen torpederen. China beschouwt de berechting van het schrikbewind van Pol Pot, dat in de periode 1975-'79 aan naar schatting twee miljoen Cambodjanen het leven heeft gekost, als een kwestie die Cambodja zelf moet oplossen.

Het Internationale Strafhof, dat in Den Haag zal worden gevestigd, is niet bevoegd om Khieu Samphan en Nuon Chea te berechten. Volgens het statuut dat van de zomer is opgesteld, krijgt het hof geen bevoegdheid over oude zaken.

Als een Cambodja-tribunaal er komt, is het bovendien de vraag of Cambodja de verdachten wil uitleveren. Premier Hun Sen vindt op dit moment de nationale verzoening belangrijker dan de berechting van de Rode Khmers.

Khieu Samphan en Nuon Chea hebben dinsdag bij hun terugkeer in Phnom Penh hun spijt betuigd over de vele slachtoffers van het bewind waarvan zij deel uitmaakten. Zij vroegen hun landgenoten echter in één adem het verleden te laten rusten. Beide Rode-Khmerleiders hebben hun intrek genomen in een luxe-hotel in de Cambodjaanse hoofdstad. Woensdag hadden ze een gesprek met de vroegere secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Boutros Ghali, terwijl hun familie uitstapjes maakte naar de tempels en paleizen van Phnom Penh.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden