Koning vooral in Polen om handel

Als hij zichzelf met zijn allereerste staatsbezoek wil typeren, dan hoopt koning Willem-Alexander kennelijk de geschiedenis in te gaan als koopman-koning. De keuze is gevallen op Polen als eerste land waar hij en koningin Máxima vandaag en morgen op staatsbezoek gaan. Daarbij draait het om handel, handel, handel en nog wat geschiedenis.

VAN ONZE VERSLAGGEVER ROBERT GIEBELS

DEN HAAG - Ongevraagd legde premier Rutte vorige week uit waarom het nu juist Polen is dat de eer krijgt als eerste het koningspaar te ontvangen. 'Het onderstreept dat Polen een belangrijke handelspartner is geworden voor Neder- land.' Sinds Polen in mei 2004 lid werd van de EU is de handel tussen beide landen volgens Rutte 'enorm toegenomen'.

Sterker: 'Van alle landen die de afgelopen tien jaar tot de EU zijn toegetreden, is het handelsbelang met Polen veruit het belangrijkste.' Logisch dus dat in het kielzog van koning en koningin een stevige handelsdelegatie meegaat met 35 bedrijven en instellingen zoals Heineken, KLM en de haven van Rotterdam.

In 2003 importeerde Nederland nog voor 1,7 miljard euro spullen uit Polen, dit jaar gaat dat naar de 6 miljard. Het gaat vooral om machines, zoals printers en computers. Nederland exporteert vooral elektrische apparaten en chemie naar Polen. Circa 2 procent van de Nederlandse uitvoer gaat naar Polen, het op zeven na belangrijkste exportland. In heel 2003 bedroeg de uitvoer 2,7 miljard euro, nu is dat bedrag gelijk aan de export per kwartaal.

'Een eer', vindt de Poolse ambassadeur in Nederland, Jan Borkowski, het dat Polen het eerste land is waar Willem-Alexander op staatsbezoek gaat, overigens op uitnodiging van president Bronislaw Komorowski. 'Het is een boodschap aan Polen dat de Nederlandse regering andere opvattingen heeft over Polen dan sommige politici in Den Haag.'

Daarmee verwijst Bordowski naar Geert Wilders die met zijn Polenmeldpunt twee jaar geleden spanning op de Pools-Nederlandse relatie heeft gezet. Temeer omdat Rutte zich destijds niet openlijk heeft gedistantieerd van dat meldpunt voor klachten over Midden- en Oost-Europese werknemers. Inmiddels werkt Wilders samen met KNP, een Poolse anti-EU-partij met vier zetels in het Europarlement.

Het staatsbezoek mag dan sterk de nadruk leggen op de toekomstige economische betrekkingen, het verleden komt ook aan bod. Zo is het 70 jaar geleden dat Poolse soldaten mede Nederland bevrijdden. Het koningspaar ontmoet vandaag veteranen bij het monument van generaal Stanislaw Maczek, in 1944 de bevrijder van Breda.

Ook is er aandacht voor een Pools-Israëlisch-Nederlands-Slowaaks initiatief voor een gedenkplaats van het vernietigingskamp Sobibor. In de Tweede Wereldoorlog kwamen daar ruim 34 duizend Nederlandse joden om het leven.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden