Koning van de Nonsens overleden

De Franse striptekenaar Marcel Gotlib is afgelopen weekend op 82-jarige leeftijd overleden.

Mark Moorman
Marcel Gotlib in 2005 Beeld anp
Marcel Gotlib in 2005Beeld anp

Isaac Newton zal altijd de man blijven die de zwaartekracht uitvond omdat er een appel op zijn schedeldak viel. Met dank aan de Franse striptekenaar Gotlib weten we er ook hoe Newton er op dat moment uitzag: als een stapelkrankzinnige met pijpenkrullen. Na een lange en vruchtbare loopbaan is de als Marcel Gotlib geboren Fransman afgelopen weekeinde op 82-jarige leeftijd overleden. De Koning van de Nonsens, schreef Le Monde, laat talloze fans verweesd achter.

In 1962 debuteerde Gotlib met de strip 'Lobbes' (een stoïcijnse hond die eigenlijk 'Gai-Luron' heette) in het Franse tijdschrift Vaillant. Drie jaar later leverde hij zijn eerste bijdrage aan het beroemde stripblad Pilôte, waarvoor hij de reeksen 'Les Dingodossiers' (in samenwerking met René Goscinny van Asterix-faam) en 'Rubrique-à-brac' bedacht.

Die laatste strip verscheen onder de titel 'Waanzin-Waanzuit' in de Nederlandse Pep, waarin bovengenoemde Newton zijn kunsten mocht vertonen. Daarnaast zijn van Gotlib ook de series 'Koos Voos' en 'Hamster Joviaal' in het Nederlands vertaald.

In 1972 richtte hij samen met Claire Brétécher en Nikita Mandryka het undergroundblad L'Echo des Savanes op, waarvan werd gezegd dat het de strip voortaan voor volwassen lezers interessant maakte. Ook begon hij zijn eigen uitgeverij Les Editions A.U.D.I.E. (een afkorting die stond voor: 'Amusement Humor Spot Hilariteit en allerlei andere dingen'), waar onder meer het blad Fluide Glacial verscheen.

Daarmee vervulde Gotlib een hoofdrol in de Franse humorstrip, die vanaf de jaren zestig een grote bloei doormaakte en in vele landen werd vertaald.

Absurde humor

Qua tekenstijl en absurde humor was hij schatplichtig aan Don Martin, the maddest artist van het Amerikaanse tijdschrift Mad. Gotlib maakte van alles en nog wat belachelijk en schuwde de provocatie niet.

Begin jaren zeventig tekende hij voor L'Echo des Savanes de strip 'God's Club', waarin een zekere Jésus-Christ een glas champagne drinkt in gezelschap van Robert Wothan, Monsieur Jupiter, Louis Buddha, Claude Allah en Gaston Jéhovah. Dat hoef je nu niet meer te proberen.

In Angoulême, de hoofdstad van de Europese stripcultuur, staat sinds 1992 een 5 meter hoog standbeeld van Gotlib, met een lauwerkrans om zijn satirische schedeldak. Op de sokkel staat in grote letters: Deconum Rex, Koning van de Nonsens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden