'Koning Nepal verantwoordelijk voor protestdoden'

KAHTMANDU (ANP) - De Nepalese koning Gyanendra is verantwoordelijk voor de dood van zeker negentien demonstranten tijdens betogingen tegen de absolute macht van de monarch in april van dit jaar. Dat concludeert een officiële commissie die de gebeurtenissen rond de demonstraties onderzocht.

Volgens de commissie heeft Gyanendra, die destijds de ministerraad voorzat, persoonlijk opdracht gegeven geweld te gebruiken tegen de demonstranten. Ook tientallen andere mensen hebben bloed aan hun handen, aldus de commissie.

Het is voor het eerst dat een Nepalese monarch verantwoordelijk wordt gehouden voor zijn daden. De macht van de koning is mede door de protesten sindsdien ingeperkt.

Nieuwe wetgeving

De commissie adviseert nieuwe wetgeving aan te nemen om ,,maatregelen tegen de koning te nemen''. De huidige wetten bieden geen mogelijkheid om Gyanendra voor zijn daden te straffen. Een lid van de commissie verklaarde maandag dat de Nepalese premier Girija Prasad Koirala reeds heeft laten weten de aanbevelingen in het rapport te zullen opvolgen.

Gyanendra had in de afgelopen paar jaar het parlement en de regering naar huis gestuurd en zelf alle regeringsmacht naar zich toe getrokken. In april sloegen verscheidene oppositiepartijen de handen ineen en organiseerden grote protestmarsen tegen de koning. Sindsdien is het parlement in ere hersteld en is Gyanendra de meeste volmachten kwijtgeraakt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden