Koning Michaël I reinigt Roemenië

Het is alsof de monarchie hersteld is. Iedere avond heeft het journaal een koninklijk tintje. Michaël (Mihai) de Eerste - in 1947 op 25-jarige leeftijd door de communisten verbannen - is voor even terug in Roemenië....

Geëmotioneerde monarchisten vertellen op tv hoe het bezoek van de koning hen 'reinigt' van alle 'smerigheden' van de post-communistische transitie. Want Michaël mag dan volgend jaar tachtig worden en al 53 jaar vorst af zijn, hij bezit nog steeds die speciale koninklijke allure. Hij ziet er niet alleen uit als een koning, hij praat ook als een koning en als je voor hem staat kijkt hij je aan als een koning. Michaël: de vorst die zowel met fascisten als communisten de strijd aanbond. Michaël: hij draagt de sporen van zijn zo tragisch verlopen leven op zijn magere gegroefde gelaat.

Nee, dan de Roemeense president Ion Iliescu, de kleine communist, die zich tegenwoordig sociaal-democratisch politicus noemt. Niemand toch die hem ooit heeft willen aanraken?

Toch is het Iliescu die dezer dagen breeduit naast vorst Michaël de Eerste staat te grijnzen. Hij heeft de koning geheel volgens de heersende mode zijn excuses gemaakt voor wat hij zijn 'zwakheden en stommiteiten' uit het begin van de jaren negentig noemt. President Iliescu was toen zo bang voor Michaël dat hij hem twee jaar de toegang tot Roemenië ontzegde.

Met Pasen in 1992 mocht Michaël eindelijk zijn oude koninkrijk terugzien. Het bezoek ontaardde in massahysterie. De auto met daarin de vorst deed er twee uur over om in Boekarest honderd meter af te leggen. Iliescu voelde zich daar niet helemaal lekker bij. In het jaar erna landde het koninklijke vliegtuig van Michaël tweemaal in Boekarest. Tweemaal moest het op bevel van Iliescu na een uur weer opstijgen.

Ion Iliescu hoeft niet bang te zijn dat iemand hem nu ineens van monarchistische sympathieën zal verdenken. Zijn plotselinge liefde voor de koning komt niet voort uit berouw maar uit berekening. Hij weet dat Michaël de Eerste anno 2001 geen bedreiging meer voor hem is. De vorst is te oud, in tegenstelling tot de Bulgaarse Simeon de Tweede, die pas 62 is, en die op dit moment met een spiksplinternieuwe monarchistische partij Bulgaarse politici de stuipen op het lijf jaagt.

De arme Michaël heeft ook geen geschikte opvolger. Zijn oudste dochter Margareta mist die speciale koninklijke allure. Bovendien is zij getrouwd met een vijfderangs acteur die zelfs de hardcore monarchisten niet op de troon willen zien.

Michaël kent zijn lot. Hij kent ook de sluwe beweegredenen van Iliescu. Hij weet dat de president hem nodig heeft. Iliescu heeft de vorst gevraagd zijn enorme prestige in dienst te stellen van de Roemeense lobby voor het lidmaatschap van de NAVO. In juni volgend jaar wordt daar in Praag over besloten. Michaël heeft ja gezegd. Want al zal deze koning nooit meer de troon bestijgen, hij zal zijn oude koninkrijk zijn hele leven blijven dienen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden