Nieuwsexcuses koning

Koning maakt ongekende knieval: ‘Wij hadden niet op vakantie moeten gaan’

In een zeldzame videoboodschap heeft koning Willem-Alexander woensdagmiddag verklaard dat het ‘heel onverstandig’ was om met zijn gezin op vakantie te gaan naar Griekenland. ‘Het doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben’, zei de koning in de korte video van twee minuten.

Remco Meijer
Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima. Beeld BSR Agency
Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima.Beeld BSR Agency

‘Met spijt in het hart richt ik mij tot u’, begon de koning met koningin Máxima aan zijn zijde. ‘Onze reis naar Griekenland heeft bij heel veel Nederlanders heftige reacties opgeroepen. Het was heel onverstandig om geen rekening te houden met de inwerking van de nieuwe maatregelen op onze samenleving. Ons eigen besluit terug te keren is genomen vanuit het besef dat we niet hadden moeten gaan.’

Na zijn ongekende knieval probeerde de koning in het tweede deel van zijn tekst de Nederlanders moed in te spreken. ‘Het is voor iedereen een moeilijke tijd. We hebben aangrijpende verhalen gehoord tijdens vele ontmoetingen, in persoon of digitaal. We blijven ons samen met u inzetten om het coronavirus eronder te krijgen. Dat is nu het allerbelangrijkste en daar gaan wij mee door, naar ons beste kunnen. We zijn betrokken, maar niet onfeilbaar.’

Prinsessen

Over de late terugkeer van zijn twee oudste dochters dinsdagavond liet hij zich niet uit. Het koninklijke gezin vloog vrijdagmiddag met het regeringsvliegtuig naar Athene, om in de Griekse vakantievilla de herfstvakantie door te brengen. Nadat dit bekend werd, stak er een twitterstorm op. Vrijdagavond al liet de familie weten de vakantie te zullen afbreken. Zaterdag kwamen koning, koningin en jongste dochter Ariane met een lijnvlucht terug naar Nederland. Gisteren bleek dat de twee oudste dochters nog drie dagen langer zijn gebleven.

Minister-president Rutte verklaarde zondag in een brief aan de Tweede Kamer dat hij een inschattingsfout heeft gemaakt. Onder zijn ministeriële verantwoordelijkheid had hij de koning niet aan deze reis moeten laten beginnen. Met zijn videoboodschap toonde Willem-Alexander dat hij ook een eigen verantwoordelijkheid voelt voor de vakantie. Die was weliswaar naar geel gebied, maar ook daaraan zijn risico’s verbonden. Bovendien geldt sinds vorige week dinsdag de oproep aan alle Nederlanders om reisbewegingen zoveel mogelijk te beperken.

Volledige tekst die de koning uitsprak

‘Met spijt in het hart richt ik mij tot U.

Onze reis naar Griekenland heeft bij heel veel Nederlanders hevige reacties opgeroepen. Het doet pijn Uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben.

Ook al paste de reis binnen de voorschriften, het was heel onverstandig om geen rekening te houden met de inwerking van de nieuwe beperkingen op onze samenleving.

Ons eigen besluit terug te keren is genomen vanuit het besef dat we niet hadden moeten gaan.

Vanaf het begin van de coronacrisis hebben wij ons best gedaan om - binnen de grenzen van het coronabeleid - ruimte te vinden en er zoveel mogelijk te zijn voor iedereen die in onzekere tijden steun zoekt.

Het is voor iedereen een moeilijke tijd. Een tijd van gemis, beperkingen en zorgen. Van angst, boosheid en onzekerheid ook. Wij hebben de aangrijpende verhalen gehoord in vele ontmoetingen, in persoon, en digitaal. Met U en met al die mensen die direct of indirect geraakt zijn, voelen wij ons verbonden.

Wij blijven ons samen met U inzetten om het coronavirus eronder te krijgen. Zodat iedereen in ons land daarna het gewone leven weer kan oppakken, zodra het kan.

Dat is nu het allerbelangrijkste en daar gaan wij mee door, naar ons beste kunnen.

We zijn betrokken. Maar niet onfeilbaar.’

Verder lezen

Koning Willem-Alexander was de waarschuwingen van zijn ouders vergeten bij zijn Griekse vakantie. Voor premier Rutte is het een signaal dat hij niet blind kan vertrouwen op de koninklijke antenne.

Is de natie van de koning of was de koning van de natie? Uit de overhaaste terugkeer van koning Willem-Alexander en zijn gezin uit Griekenland kan worden opgemaakt wat de uitkomst is van dat debat: de koning is van de natie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden