Koning Ludwig is zijn voortanden kwijt

München, 27 juli 1870.

Beeld anp

Kort na zonsopgang bereikten wij het mij zo dierbare Neurenberg, waar een menigte mij begroette alsof ik in Pruisen was. En toen door naar Ingolstadt, waar ik voor het treinstation de verzamelde Beierse garnizoensofficieren toesprak, en Moosburg, alwaar koning Ludwig mij tegemoet gereisd was.

Ik vind hem erg veranderd. Hij heeft veel van zijn knappe trekken verloren, hij is zijn voortanden kwijt, ziet bleek en spreekt gejaagd en rusteloos. Hij wacht het antwoord op zijn vragen niet af, maar begint meteen nieuwe vragen over weer andere onderwerpen te stellen.

Op het treinstation in München werd ik opgewacht door een uitzonderlijke mensenmenigte, die mij van ganser harte toejuichte.

Familiediner met muziek, echter in bedrukte stemming, voorafgegaan door een feestelijke voorstelling van Wallensteins Lager, die inclusief de proloog voortreffelijk werd vertolkt.

Bij binnenkomst en vertrek, en ook tussendoor, werden wij onthaald op geestdriftig applaus van het publiek.

De koning meende dat Schiller in zijn stukken vaak zinspeelt op democratische tendensen, en hij gelooft dat men er om die reden in Berlijn weinig voor voelt een gedenkteken voor hem op te richten.

Hij vroeg mij of het in het Pruisische leger nog steeds usance is dat iedere soldaat zijn liefje meeneemt naar het slagveld.

Friedrich III (1831-1888), Duitse keizer. Ingekort fragment uit Kaiser Friedrichs Tagebücher (1901).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden