'Koning Kurt' en wat 'jonge wilden' betwisten lijsttrekkerschap Kohl

De zoveelste kandidatuur van Helmut Kohl voor het kanselierschap is een bijzonder risico voor de Duitse christen-democraten. Dit schreef de CDU-premier van de deelstaat Saksen, Kurt Biedenkopf, aan de partijcentrale....

WILLEM BEUSEKAMP

Van onze correspondent

BERLIJN

Politieke vrienden van Kohl, onder wie partijsecretaris Hintze en minister Blüm van Sociale Zaken, noemen Biedenkopf niet langer een dwarsdenker, maar een 'querulant, een gekke dwarsligger', iemand die niet begrijpt dat een discussie over Kohl als lijsttrekker rampzalige gevolgen kan hebben voor de coalitie.

Het uitlekken van Biedenkopfs brief - direct geschreven nadat Kohl zich begin deze maand weer beschikbaar stelde voor de periode na 1998 - is in Duitsland politiek nieuws van de eerste orde. Het betekent immers dat er binnen eigen gelederen weerstand is tegen de grote roerganger en dat de grootste oppositiepartij, de SPD, niet langer het exclusieve recht heeft op herrie over het lijsttrekkerschap. De SPD weet nog steeds niet of Lafontaine, Gerhard Schröder of Rudolf Scharping het volgend jaar tegen Kohl moet opnemen.

Biedenkopf (67) wordt openlijk gesteund door enkele 'jonge wilden' binnen de CDU. Zij allen missen echter het formaat van de 'koning van Saksen', die ooit (1973-'77) onder voorzitter Kohl partijsecretaris was. De vriendschap eindigde in een hartgrondige wederzijdse afkeer met als dieptepunt een door Biedenkopf gesteunde, maar verloren revolutie in 1989 tegen Kohl.

De intellectueel Biedenkopf leek afgeschreven, maar kwam weer helemaal terug na de Duitse vereniging, toen hij zich beschikbaar stelde als premier van Saksen. Aldaar regeert hij met absolute meerderheid als een vorst en bestookt hij Bonn regelmatig met bepaald verstandige saneringsideeën.

Biedenkopf meent dat de CDU toe is aan vernieuwing. Dat de partij opnieuw onder de vleugels van Kohl vlucht, acht hij 'uniek' en door de kiezer niet goed te volgen, 'temeer omdat Kohl in 1994 had gezegd dat het zijn laatste keer zou zijn'. De verkiezingsuitslag zou daardoor wel eens slecht kunnen uitvallen. De belofte van Kohl om tegen de eeuwwisseling de werkloosheid te hebben gehalveerd, vindt Biedenkopf van weinig realiteitszin getuigen.

De CDU-voorzitter zelf reageerde eveneens, hetgeen op zichzelf al een bewijs is voor de schrik. 'Ik heb op dit gebied van niemand adviezen nodig, niet van normale partijgenoten en niet van professoren.' Op het partijcongres in oktober wil Kohl zich definitief laten huldigen. Kleine dissonant: het congres vindt plaats in Leipzig, in de deelstaat van 'koning Kurt'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden