Koning Felipe VI beschuldigt Catalaanse leiders van wetsovertreding en wijst op 'gebrek aan loyaliteit'

Koning Felipe VI van Spanje heeft de Catalaanse leiders er in een harde televisietoespraak van beschuldigd dat zij de wet hebben geschonden en een 'ontoelaatbaar gebrek aan loyaliteit' aan de dag hebben gelegd met hun referendum over onafhankelijkheid. Hij noemde de situatie in Catalonië 'zeer ernstig'.

Catalanen protesteren op 3 oktober tegen het politiegeweld Beeld afp
Catalanen protesteren op 3 oktober tegen het politiegeweldBeeld afp

Het door Madrid verboden referendum, dat gepaard ging met hard optreden van de Spaanse politie, liep uit op een klinkende overwinning voor de separatisten. Ruim 90 procent van de kiezers sprak zich uit voor het uitroepen van de onafhankelijkheid.

Koning Felipe beschuldigde de Catalaanse autoriteiten ervan dat zij met hun 'onverantwoordelijke gedrag' de Spaanse economie in hebben gevaar gebracht en de sociale harmonie in Catalonië hebben verstoord. 'Op dit moment is de Catalaanse samenleving gespleten', zei hij. Volgens de koning zal Spanje er alles aan doen om de grondwet te handhaven en de rechtsorde in Catalonië te herstellen. Hij noemde de politieke crisis een 'heel ernstig moment in ons democratische leven'.

De uitlatingen van de koning voorspellen weinig goeds voor het verloop van de confrontatie tussen Madrid en de Catalaanse deelregering in Barcelona. Eerder had de regering van premier Mariano Rajoy al gezegd dat zij 'alle noodzakelijke middelen' zal gebruiken om de deelstaat ervan af te houden zich af te scheiden van Spanje.

De Catalaanse premier Carles Puigdemont wil binnen enkele dagen de onafhankelijkheid uitroepen van Catalonië, zo zei hij dinsdag tegen de BBC. Mocht de Spaanse regering beslissen om bij een onafhankelijkheidsverklaring in te grijpen in de noordoostelijke Spaanse regio, dan zou Madrid daarmee 'een onvergeeflijke fout maken die alles zal veranderen', aldus Puigdemont tegen de Britse zender. Hij denk dat hij Catalonië eind deze week of begin volgende week onafhankelijk zal verklaren.

In verband met de politieke onrust besloot het Spaanse biotech-bedrijf Oryzon Genomics dinsdag zijn hoofdkwartier te verhuizen van Barcelona naar Madrid. Volgens de directie wil het bedrijf de relatie met zijn (Spaanse) investeerders verstevigen. Oryzon Genomics is het eerste bedrijf dat Catalonië de rug toekeert vanwege de politieke crisis. Critici van de onafhankelijkheidsbeweging zijn bang dat nog meer bedrijven zich uit de regio, nu nog de meest welvarende van Spanje, zullen terugtrekken als de onzekerheid over de toekomst van Catalonië voortduurt.

Alles wat u moet weten over het referendum in Catalonië

De Catalaanse kiezers hebben in een omstreden referendum massaal gestemd voor onafhankelijkheid van Catalonië. Lees alle ontwikkelingen in sneltreinvaart terug in ons liveblog van het referendum.

Ontruimingen, rubberkogels en 'pseudovrijheid' - onze correspondent zag het dit weekeinde in Catalonië. Lees haar verslag van het referendumweekend. (+)

De Spaanse regering heeft met haar harde optreden slechts olie op het separatistische vuur gegooid, is het commentaar van de Volkskrant. Het wordt tijd dat Madrid de grondwettelijke dwangbuis iets laat vieren.

Wat moet u weten over het referendum? Correspondent Maartje Bakker geeft antwoord op de tien belangrijkste vragen.

Achtergrond

Op school wordt de hang naar onafhankelijkheid met de paplepel ingegoten. Een reportage van onze correspondent in Spanje. (+)

Het vuur van de Catalaanse onafhankelijkheid brandt pas sinds enkele jaren. Wat heeft het zo doen oplaaien? (+)

Het referendum splijt vriendschappen en zelfs families. Ben je voor Catalonië, dan ben je tegen Spanje. Zo botsen ook Rosa en Joan met elkaar. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden