Koning eens met einde lobby '2028'

Als kroonprins wilde hij de Spelen binnenhalen, nu volgt hij het kabinet.

BUENOS AIRES - De koning van Nederland, het IOC-erelid Willem-Alexander van Oranje, staat achter het vorig jaar genomen regeringsbesluit om de jacht op de Olympische Spelen van 2028 te staken. In Buenos Aires, bij de jaarvergadering van het Internationaal Olympisch Comité waar hij een gouden orde kreeg omgehangen, onderstreepte de koning zijn opvatting in een achtergrondgesprek.

Willem-Alexander was in zijn tijd als kroonprins en volwaardig IOC-lid een enorm voorstander van de ambitie om de Spelen van 2028 naar Nederland te halen. Hij liet weinig gelegenheid voorbijgaan om dat te ventileren.

Als staatshoofd, zoals hij zichzelf noemde in zijn toespraak bij het IOC, staat hij er nu anders in. Het kabinet-Rutte II heeft het Olympisch Plan 2028 vorig jaar afgevoerd. Daaraan conformeert hij zich als koning.

Willem-Alexander wilde zondag in Buenos Aires nog niet definitief afrekenen met de olympische ambities. In de toekomst kunnen zaken veranderen, zei hij, maar momenteel is hervatting of vernieuwing van de plannen niet aan de orde.

Als kroonprins schreef Willem-Alexander in juni 2011 samen met IOC-collega Hein Verbruggen een brief aan de voorzitter en het bestuur van het Nederlands olympisch comité NOC*NSF. Daarin schetsten zij, na het overlijden van voormalig topjudoka en IOC-lid Anton Geesink, een beeld van een mogelijk toekomstig 'Nederlands' IOC-lidmaatschap.

In de profielschets stond onder meer dat de betrokkene 'onafhankelijk' moest zijn, iemand met 'affiniteit in zowel publieke en private sector' en 'een internationale netwerker met goede kennis van Engels en Frans, maar ook Spaans en Duits'.

Het was allemaal bedoeld om Nederland een bruggenhoofd te geven in het IOC, na zijn gedwongen vertrek op het moment dat hij koning zou worden. Alleen met zo'n zelfstandig lid aan boord bij het machtigste sportbestuur van de wereld zou er een kans zijn om de Spelen binnen te halen.

Daarbij verwees Willem-Alexander zondag nog eens naar Carlos Nuzman, de Braziliaan die op die manier de Spelen van Rio (2016) binnenhaalde.

Het veiligstellen van de Nederlandse plek in het comité was een heikel karwei en zeker geen abc'tje. Op de vraag of Nederland in het IOC wel genoeg steun heeft, antwoordde de koning nee.

Daarom was hij in actie gekomen door zijn post eerder te verlaten dan het protocol aangaf. Hij had kunnen blijven tot 31 december, zonder activiteiten overigens, maar maakte eerder plaats - uit Nederlands belang.

Camiel Eurlings, de kandidaat met wie hij enkele keren heeft gesproken, moest binnen gebracht worden in de laatste regeringsdagen van de Nederland goedgezinde Belg Jacques Rogge. Onder diens opvolger zou de Nederlandse kans sterk zijn gedaald. Het had tientallen jaren kunnen duren, aldus het IOC-erelid uit Wassenaar, voordat Nederland dan weer een positie zou hebben kunnen claimen.

De koning, met het speldje met zijn olympische orde op het revers, ontkende dat hij de gedroomde kandidaat Eurlings onder druk had gezet om toe te happen. Hij wilde niet van een twijfelende kandidaat spreken.

Van de zijlijn zal Willem-Alexander het IOC blijven volgen. Hij mag verwacht worden bij de Spelen en bij de grote vergaderingen. 'Dat is de verplichting van een erelid', zo sprak hij de vergadering in Buenos Aires toe.

In een nabeschouwing op zijn vijftien actieve jaren in het IOC noemde hij het werk bij de hervormingsclub IOC 2000 een goede herinnering, net als zijn activiteiten bij de Coördinatie Commissie van de Winterspelen van Vancouver 2010. Willem-Alexander werkte daar met marketeers van multinationals als Coca Cola.

Om financiële redenen is het van belang dat het IOC bestaat uit mensen met verstand van andere zaken dan sport. Het vele geld van het IOC, 730 miljoen dollar dit jaar, moet goed verdeeld worden. Zakenmensen als KLM-baas Eurlings zijn daarbij net zo hard nodig als wetenschappers, zo verdedigde de koning het profiel van de tegenwoordige IOC-leden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden