Koning droeg geen hermelijnen mantel van 200 jaar oud bij inhuldiging

In het Schweizerische Bundesarchiv in Bern zijn nieuwe bewijzen gevonden voor de veronderstelling dat de koningsmantel die Willem-Alexander droeg bij zijn inhuldiging niet de originele is uit 1815, zoals wordt beweerd. De Zwitserse historicus dr. Rolf Thalmann heeft rekeningen uit 1948 ontdekt voor het maken van een nieuwe mantel.

Staatsieportret van koning Willem-Alexander waarop hij de mantel draagt. Beeld Koos Breukel
Staatsieportret van koning Willem-Alexander waarop hij de mantel draagt.Beeld Koos Breukel

Van interieurfirma Klingele uit Basel is er een rekening van 1.269,45 Zwitserse frank voor '20,15 meter zijden fluweel', de stof voor de nieuwe mantel. De plisseer- en borduurinrichting van de Baselse zusters H. en F. Kerber rekende in hetzelfde jaar 440 frank voor het overzetten van 80 geborduurde leeuwtjes van de oude mantel op de nieuwe. Op de factuur staat: '1 Krönungsmantel, 80 Motiv à 5,50'.

Koning Willem-Alexander lijkt aan de authenticiteit van zijn mantel veel belang te hechten. In een televisie-interview op 27 april, vlak voor de inhuldiging, onderstreepte hij dat hij dezelfde mantel zou dragen als zijn voorvader koning Willem I in 1815. 'Er zitten leeuwen op van zilverdraad, die waren helemaal donker geworden, die moesten een beetje worden opgepoetst, maar het is gewoon de oude mantel die weer uit de doos is gehaald en hij is een beetje bijgepoetst en opgelapt en hij is weer helemaal klaar', verklaarde hij. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) schreef op zijn site: 'Slechts één keer is gebruik gemaakt van een andere inhuldigingsmantel, namelijk bij de inhuldiging van Willem I als Soeverein Vorst. Maar al bij zijn inhuldiging als koning in 1815 was die vervangen door de huidige.'

Rekening van het naaien van de mantel. Beeld de Volkskrant
Rekening van het naaien van de mantel.Beeld de Volkskrant

Ook kunsthistoricus en oud-hoofdconservator van museum Paleis Het Loo, Eelco Elzenga, schrijft in zijn recent verschenen boek De Inhuldigingen dat de koningsmantel 200 jaar oud is. Volgens hem zijn het oude fluweel en hermelijn in 1948 slechts hersteld. Elzenga en de RVD willen op de nieuwe vondst niet reageren.

Regina Baumann-Klingele, dochter van Max Klingele, de toenmalige eigenaar van de interieurfirma, bevestigt dat de nieuwe koningsmantel op het gordijnenatelier van haar vader is gemaakt.

Vandaag in de Volkskrant: Origineel bont uit 1815 op de mantel? 'O nee, dat is zeker niet het geval.'

Rekening voor het overzetten van de leeuwtjes op de nieuwe mantel. Beeld de Volkskrant
Rekening voor het overzetten van de leeuwtjes op de nieuwe mantel.Beeld de Volkskrant
Juliana draagt de nieuwe mantel bij haar inhuldiging in 1948. Beeld anp
Juliana draagt de nieuwe mantel bij haar inhuldiging in 1948.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden