nieuws

Koning doorbreekt de grens van 1 miljoen: inkomen stijgt met 9.000 euro

Koning Willem-Alexander verdient volgend jaar voor het eerst meer dan een miljoen euro. Het inkomensdeel van zijn ‘uitkering’ stijgt van 998.000 euro naar 1.007.000 euro. Daarnaast ontvangt hij voor ‘personele en materiële uitgaven’ 5.125.000 euro. Vorig jaar was dat 5.059.000 euro.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima arriveren bij de Grote Kerk voor Prinsjesdag. Beeld Brunopress
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima arriveren bij de Grote Kerk voor Prinsjesdag.Beeld Brunopress

Dat blijkt uit het eerste hoofdstuk van de Rijksbegroting voor 2022, getiteld ‘De Koning’. Het inkomen van koningin Máxima stijgt van 396 duizend euro naar 400 duizend euro, dat van prinses Beatrix van 564 duizend euro naar 569 duizend euro. De bedragen zijn belastingvrij. De stijgingen zijn een gevolg van wettelijk bepaalde indexering. Bij elkaar is voor de vier Oranjes die recht hebben op een vergoeding ruim 10 miljoen euro gereserveerd.

In de Tweede Kamer gaan stemmen op voor een herziening van de financiële regelingen rond het Koninklijk Huis. D66 en PvdA willen een periodieke toelichting van premier Mark Rutte over de personele en materiële uitgaven die schuilgaan achter de ruim 5 miljoen die Willem-Alexander daarvoor ontvangt. Zij beroepen zich op een uitspraak van de Algemene Rekenkamer, die grotere transparantie hierover aanbeval.

Pleidooi voor versobering

In het zaterdag verschenen boek Amalia – De plicht roept van voormalig PvdA-Kamerlid Peter Rehwinkel bepleiten diverse oud-politici in de vergoeding aan de koning een relatie te leggen met de Wet normering topinkomens (WNT). Ook zou inkomstenbelasting moeten worden betaald. Paul Bovend’Eert, hoogleraar staatsrecht in Nijmegen, bepleitte vorig jaar in zijn studie De Koning en de monarchie – Toekomstbestendig? een vergaande versobering van de financiële regelingen.

Prinses Amalia liet met een handgeschreven brief in juni weten de komende jaren van haar wettelijk vastgelegde inkomen en onkostenvergoeding af te zien. Volgens de nieuwe begroting heeft zij in 2022 recht op 299 duizend euro salaris en 1.354.000 euro tegemoetkoming voor personele en materiële uitgaven. In haar brief liet zij weten dit geld te zullen terugstorten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden