Koning Blog is geen journalist

De Fortuyn-revolte maakte duidelijk dat journalisten te veel meningen en te weinig feiten geven. Weblogs zijn geen afdoende antwoord, zegt Peter Vasterman....

Peter Vasterman

Dat de Volkskrant een web-logsite opent waar lezers in allevrijheid hun schrijfsels kunnen publiceren, is een mooiinitiatief. Het vergroot vermoedelijk de betrokkenheid vaninternetters bij de krant en trekt mogelijk meer jongeren deVolkskrant-community binnen.

Wat me wel verbaast, is dat Geert-Jan Bogaerts en PatrickEngelsma, de redacteuren die de Volkskrant-blog onder hun hoedehebben, consequent schrijven over bloggen als een voorbeeld van'burgerjournalistiek' en daarmee hun eigen vak in de uitverkoopgooien. In hun visie is er blijkbaar al sprake van'journalistiek' als je in al dan niet onbetamelijke bewoordingenje eigen mening op internet zet. Enige vorm van professionaliteitis blijkbaar niet meer nodig om journalist te zijn.

Het is dan ook niet verbazingwekkend dat meteen al blijkt datde burgerjournalisten van de Volkskrant zich niet veel gelegenlaten liggen aan journalistieke codes, zoals het vermelden vaninitialen bij verdachten en het beschermen van de privacy vanmensen. Naam en toenaam van een verdachte werden op aandringenvan de hoofdredactie verwijderd, maar de link naar de foto vande man die ervan wordt verdacht zijn vrouw en twee dochters tehebben vermoord, bleef staan. Volgens de beide redacteuren geldenvoor de blogs andere regels en moeten de gebruikers elkaar maarcorrigeren als het uit de hand loopt.

Ik ben benieuwd wat de Volkskrant-redactie onderneemt als erop de site zaken worden gepubliceerd die een gang naar de rechterwegens smaad, laster of onrechtmatige daad onvermijdelijk maken.Een zekere 'Hangwang' nagelt zonder veel bewijsvoering zowel deburgemeester als de politie in Baarn wegens corruptie aan deschandpaal. Hij is inmiddels naar Lunteren verhuisd en daar isde corruptie net zo erg. Moet kunnen, want de blogger is koningvolgens de Volkskrant-redacteuren, die rond de website een heletheorie hebben gebouwd over weblogs die 'professionelejournalisten kunnen helpen een beter beeld te schetsen van dewerkelijkheid'. Dat zou nodig zijn, omdat de journalistiek haarkernactiviteit ('diepgaand feitenonderzoek') heeft verwaarloosd.Omdat de media voor het tijdperk-Fortuyn aan de leiband liepenvan de politieke elite, wisten ze niet wat er werkelijk in desamenleving speelde. 'Meningen leken belangrijker dan feiten',aldus Bogaerts en Engelsma.

Maar gelukkig zijn daar de bloggers met hunburgerjournalistiek, onder het motto 'iedereen die schrijft enpubliceert is journalist'. 'De burgers', zo luidt hetrevolutionaire adagium, 'vroeger het lijdend voorwerp vanmedia-aandacht, nemen zelf het heft in handen en (gaan) de inhoudvan de media bepalen.' Daar zijn kritische kanttekeningen bij temaken. Ik vraag me af of je dit wel een vorm van journalistiekmoet noemen. De meeste deelnemers lijken niet te beseffen dat hetde kern van de journalistiek is op een waarheidsgetrouwe manierverslag te doen van relevante gebeurtenissen. Verslaggeving isniet bepaald populair bij de bloggers, wel het op hoge toonongeremd spuien van meningen - vaak anoniem, want de bloggersverschuilen zich graag achter 'grappige' schuilnamen. Als mensen(enigszins betrouwbaar en niet anoniem) verslag zouden doen vangebeurtenissen in hun leven, kan ik me voorstellen datjournalisten daar hun voordeel mee kunnen doen bij het schrijvenvan achtergrondverhalen.

De journalistiek doet te weinig onderzoek en geeft teveelmeningen, zo luidde de post-Fortuyn kritiek op de media. Maar watstellen de bloggers hiertegenover? Meer meningen, geen feiten,laat staan eigen onderzoek. Tot voor kort wisten de media nietwat zich werkelijk in de samenleving afspeelde, volgens deredacteuren. Ik betwijfel of ze daar door middel van dezebloggers wel achterkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden