Koning Bhutan gekroond

De 28-jarige Jigme Khesar Namgyel Wangchuck is donderdag tot koning van Bhutan gekroond. Hij heeft de Ravenkroon uit handen gekregen van zijn voorganger en vader, Jigme Singye Wangchuck, die het koninkrijk in de Himalaya zelf regeerde en ingrijpend moderniseerde....

ANPReuters en AFP

De afgetreden koning, de vierde van het kleine land, wordt door de meeste Bhutanezen gezien als de grondlegger van het moderne Bhutan. Hij ijverde voor een beter leven voor de bevolking door ingrijpende modernisering maar zonder aantasting van cultuur en natuur. In dat beleid staat volgens hem het ‘Bruto Nationaal Geluk’ centraal.

De kroning van de in westerse landen en India opgeleide Wangchuck werd in 2007 onder meer uitgesteld omdat astrologen het jaar ‘zwart’ bestempelden en het daarmee ongeschikt was voor belangrijke zaken als een kroning.

Wangchuck is in tegenstelling tot zijn vader een ceremoniëel staatshoofd van het geïsoleerde land met 635.000 inwoners. Het was vijftig jaar geleden nog een volkomen achtergebleven en geïsoleerd land met vrijwel geen wegen, scholen of ziekenhuizen. De levensverwachting was er hooguit veertig jaar. Nu is dat 66 jaar.

De 28-jarige Jigme Khesar Namgyel Wangchuck is donderdag tot koning van Bhutan gekroond. Hij heeft de Ravenkroon uit handen gekregen van zijn voorganger en vader. (AFP) Beeld
De 28-jarige Jigme Khesar Namgyel Wangchuck is donderdag tot koning van Bhutan gekroond. Hij heeft de Ravenkroon uit handen gekregen van zijn voorganger en vader. (AFP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden