Koning Albert vraag Leterme kabinetsformatie voort te zetten

De Belgische koning Albert heeft de leider van de Vlaamse christen-democraten, Yves Leterme, zondag verzocht zijn pogingen een centrumrechtse coalitie te formeren voort te zetten....

AP

De koning voerde afzonderlijke gesprekken met de politieke leiders. Het paleis weidde niet uit en het werd niet duidelijk of de monarch er in is geslaagd nieuw leven te blazen in de onderhandelingen.

Leterme probeerde een coalitie samen te stellen van Vlaamse en Waalse christen-democratische en de liberale partijen. Zijn pogingen liepen stuk toen de Waalse onderhandelaars donderdagavond de eis van de Vlaamse partijen afwezen voor meer autonomie, onder meer ten aanzien van het werkgelegenheidsbeleid, transport en justitie. De Walen kwamen met tegeneisen die voor de Vlaamse partijen onverteerbaar waren, zoals meer rechten voor Walen in Vlaanderen.

De koning verleende Leterme de formatieopdracht op 16 juli, vijf weken nadat de centrumlinkse alliantie van premier Guy Verhofstadt de verkiezingen had verloren. Verhofstadt geeft leiding aan een demissionair kabinet totdat er een nieuwe regering is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden