nieuwsBelgisch koningshuis

Koning Albert II geeft toe: Delphine Boël (51) is zijn buitenechtelijke dochter

De vorige Belgische koning, Albert II, heeft toegegeven dat hij een buitenechtelijke dochter heeft. Via zijn advocaat liet hij maandag weten dat hij de vader is van Delphine Boël. De 51-jarige kunstenares heeft langs juridische weg jarenlang gevochten voor erkenning door haar biologische vader.

Delphine Boël omhelst haar advocaat na de rechtsaak bij het Hof van Cassatie.  Beeld AFP
Delphine Boël omhelst haar advocaat na de rechtsaak bij het Hof van Cassatie.Beeld AFP

De hoogste Belgische rechter, het Hof van Cassatie, bepaalde eind vorig jaar dat een dna-test mag worden vrijgegeven. Albert had vorig jaar op last van een lagere rechter wangslijm afgestaan. Aanvankelijk weigerde het voormalige staatshoofd, maar dat dreigde hem op een hij boete van 5.000 euro per dag komen te staan.

Alain Berenboom, de advocaat van Albert, verklaarde maandag dat de ex-vorst (die nog steeds de titel koning draagt) niet langer betwist dat hij de wettelijke vader is. Volgens de advocaat heeft de 85-jarige Albert besloten om ‘in eer en geweten een einde te maken aan deze pijnlijke procedure’.

De koning liet weten dat hij nooit betrokken is geweest bij de opvoeding van Delphine. Hij zei de relatie tussen haar en haar ‘officiële’ vader, Jacques Boël, altijd gerespecteerd te hebben. De moeder is barones Sybille de Selys Longchamps, met wie (toen nog prins) Albert in de jaren zestig een langdurige affaire had. Het leidde tot een ernstige crisis in zijn huwelijk met Paola.

Koning Albert II in november 2019. Beeld BELGA
Koning Albert II in november 2019.Beeld BELGA

Delphine stapte in 2013, het jaar dat Albert de troon overdroeg aan zijn zoon Filip, voor het eerst naar de rechter. Het was haar niet te doen om geld (een deel van de erfenis), zo maakte ze tijdens de rechtsgang duidelijk; haar vader behoort tot de rijkste inwoners van België. Volgens Belgische media heeft de vader, een staalmagnaat, een vermogen van 1,7 miljard euro – aanzienlijk meer dan Albert. Evenmin verwachtte Delphine dat ze door de koninklijke familie in genade zou worden aangenomen, of de titel prinses zou krijgen. Dat laatste is volgens de krant De Standaard wellicht toch mogelijk.

Boël probeerde aanvankelijk via particuliere kanalen contact te krijgen met haar biologische vader, maar toen dat niet lukte nam ze juridische stappen. De uitspraak van het Hof van Cassatie, vorig jaar, leek nog niet het laatste woord te zijn. Een lagere rechter zou dit jaar moeten beslissen of en hoe de uitkomst van de dna-test bekend zou worden gemaakt. Met de erkenning van het vaderschap heeft Albert die pijnlijke uitspraak waarschijnlijk weten te voorkomen.

De moeder van Delphine reageerde vorig jaar verheugd en verrast op de uitspraak van het Hof van Cassatie, na het slepende juridische gevecht van haar dochter. Ze wees erop dat haar dochter met tegenzin naar de rechter was gestapt, maar geen andere mogelijkheid zag om erkend te worden. ‘Ik wil gewoon een wettelijk kader om mijn leven en dat van mijn gezin te beschermen’, had Delphine zelf gezegd. Om ‘een plaats op staatsieportretten’ was het Delphine volgens haar advocaten nooit te doen.

Wordt Delphine Boël ooit lid van het Belgisch koningshuis? Vier vragen over een pijnlijke kwestie.

De Belgische monarchie worstelt met een populariteitsprobleem. De weigering van oud-koning Albert om de kunstenares Delphine Boël als zijn dochter te erkennen, helpt niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden