Koning Albert houdt ontslag kabinet in beraad

De Belgische premier Yves Leterme is donderdagmiddag vertrokken naar koning Albert II om het ontslag van zijn regering aan te bieden.

Vincent Van Quickenborne, leider van de Vlaamse liberale partij Open-Vld, liet eerder op de dag weten dat zijn partij uit de federale Belgische regering stapt.

Partijvoorzitter De Croo van de Open-Vld had deze actie al aangekondigd als er vandaag geen akkoord zou komen over het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde. 'Nog 24 uur voor een oplossing’, liet hij woensdagmiddag weten. De Vlaamse liberalen hebben met dat ultimatum de kwestie op scherp gezet. De Franstalige partijen zeiden meer tijd nodig te hebben.

BHV

‘BHV’ is al jaren een bron van spanning en frustratie in de Belgische politiek. Brussel-Halle-Vilvoorde is het enige tweetalige kiesdistrict in België, waardoor Franstalige partijen op Vlaams grondgebied stemmen kunnen ronselen. Vlaamse partijen hebben die mogelijkheid niet in Wallonië. Het Constitutionele Hof oordeelde in 2003 dat deze ongelijkheid moet verdwijnen. Anders zijn nieuwe verkiezingen niet rechtmatig.

Na talloze mislukte pogingen het kiesdistrict te splitsen, wees koning Albert II eind vorig jaar oud-premier Dehaene aan als de ultieme bemiddelaar in het conflict. Deze heeft achter de schermen, in nauw contact met de partijen, de basis voor een akkoord opgesteld. Dinsdagavond legde hij zijn taak als bemiddelaar neer en liet hij de onderhandelingen verder over aan premier Yves Leterme en regerende partijen.

Spanning

Een eerste overleg woensdag over de plannen van Dehaene, verhoogde de spanning. De Franstalige partijen vinden dat Dehaene te veel heeft toegegeven aan de Vlaamse eisen. Zijn zien het werk als een belangrijke aanzet, maar leggen nieuwe voorwaarden op tafel.

Hoe groot het wantrouwen is, bleek toen Dehaene na het overleg met de partijvoorzitters zijn voorstellen weer innam. Hij vreest dat zijn werk anders via de pers kapot wordt geschoten. Uit hetgeen is uitgelekt, blijkt dat Dehaene aanstuurt op een vergulde splitsing van het kiesdistrict. Franstalige partijen kunnen rekenen op compensatie met een extra claim op restzetels, meer invloed op de burgemeestersbenoemingen en een eerder overeengekomen staatshervorming (‘borrelnootjes’) die nog immer niet is doorgevoerd.

[VIDEO]

Yves Leterme. (AFP) Beeld AFP
Vincent Van Quickenborne (Reuters)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.