Koning aanvaardt Ung Huot als premier

Koning Sihanouk heeft de tweede co-premier van Cambodja, Hun Sen, gemachtigd Ung Huot tot eerste co-premier te benoemen. De koning, die voor een medische behandeling in Peking verblijft, ging echter niet zo ver zijn instemming te betuigen met deze benoeming....

REUTER

Reuter

PHNOM PENH

Minister van Buitenlandse Zaken Ung Huot is woensdag door het Cambodjaanse parlement aanvaard als eerste vice-premier. Hij is de opvolger van prins Norodom Ranariddh, die begin julie door Hun Sen is afgezet. Uit woede over zijn vervanging door Ung Huot heeft Ranariddh deze verstoten uit zijn royalistische partij, de Funcinpec.

De tweede vice-voorzitter van het Cambodjaanse parlement, Son Soubert, zei donderdag in Tokyo dat hij het niet eens is met de benoeming van Ung Huot, die volgens hem is goedgekeurd door een parlement dat met werd bedreigd met wapengeweld. Ook de Amerikaanse ambassade in Phnom Penh zei dat Ung Huots benoeming niet democratisch was verlopen, gezien de sfeer van intimidatie.

De Maleisische minister van Buitenlandse Zaken, Abdullah Badawi, sprak daarentegen van een 'bemoedigende' ontwikkeling. Maleisië is momenteel voorzitter van de Associatie van Aziatische Naties (Asean), die Cambodja weert als lid sinds Hun Sen alle macht aan zich heeft getrokken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden