Konijnenspot wekt wrevel belangengroep

Bij de Vereniging Spierziekten Nederland (VSN) zijn tientallen geschokte reacties binnengekomen naar aanleiding van een advertentiecampagne door de Vereniging Proefdiervrij....

Pharming produceert in de melk van genetisch gemanipuleerde konijnen het enzym alfa-glucosidase. Dat enzym wordt momenteel in het Sophia Kinderziekenhuis Rotterdam getest als medicijn tegen de ziekte van Pompe, een dodelijke spierziekte waar nog geen medicijn tegen bestaat.

Proefdiervrij verzet zich tegen dergelijk gebruik van dieren. Volgens woordvoerster M. Zuidgeest is het zeker niet de bedoeling geweest mensen te schokken. Met de campagne wordt aandacht gevraagd voor het toenemende gebruik van genetisch gemanipuleerde proefdieren.

Diergebruik is volgens haar overbodig, óók bij de ontwikkeling van een geneesmiddel tegen de ziekte van Pompe.

Een grote advertentie die woensdag in de Volkskrant, het Parool en Leidsch Dagblad stond, moet dat onder de aandacht brengen. Daarin figureert het parmantige, ongeveer vijf jaar oude jongetje Dicky, met aan zijn voeten konijnen - 'flappies' in de tekst. Hij heeft de 'enge ziekte van Pompe'.

Volgens de VSN is dat een denigrerende uitlating. Bovendien oogt dit jongetje wel erg vief, aldus woordvoerder E. van Uden. Kinderen met de ziekte van Pompe die zo oud worden, kunnen eigenlijk al niet meer op de zijkant van hun voeten staan. Dicky wel.

Waar de belangenvereniging vooral over valt, is de in haar ogen valse informatie. Proefdiervrij claimt dat er een alternatief is voor de productie van alfa-glucosidase door konijnen, namelijk met behulp van gistcellen.' Volstrekt onjuist, aldus de VSN.

Zuidgeest van Proefdiervrij is echter zeker van haar zaak. 'Alfa-glucosidase kan in gist worden geproduceerd. Ook dat wordt al bij patiënten beproefd; misschien is dat onderzoek al wel verder dan dat van Pharming. Het is dus niet zo dat patiënten daar langer op moeten wachten.'

Waar Proefdiervrij op doelt, is de productie van alfa-glucosidase door het bedrijf Biozyme, dat een eiwit met inderdaad dezelfde naam maakt dat wordt gebruikt in de bierindustrie. Het is geen geneesmiddel, bovendien is het niet de menselijke vorm van alfa-glucosidase en dus niet werkzaam bij de mens. En het patiëntenonderzoek waar Zuidgeest op doelt, blijkt bij navraag dat van Pharming te zijn.

De VSN heeft PCM, uitgever van de Volkskrant en Het Parool gevraagd de advertentie niet meer te plaatsen. Ook is een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden