Komt Tijs van den Brink een keer uit zijn gristenbubbel, is het weer niet goed

Links én rechts geven af op de serie over islamitisch Nederland van Tijs van den Brink (EO). Het is ook nooit goed.

null Beeld
Beeld

Tijs van den Brink is een veelzijdig mens. Hij is een programmamaker van christelijke huize en supporter van PSV. Ook houdt hij van wielrennen.

Maandag kwamen er een paar stempels bij. Hij is een islamknuffelaar. Ook is hij, verwarrend genoeg, een islamofoob. Denk hier de woedend neergepende uitroeptekens zelf bij.

Voor een korte serie van de EO maakte Van den Brink een 'ontdekkingstocht door islamitisch Nederland', zoals hij het drieluik Tijs en de ramadan maandagavond in de eerste aflevering noemde. Acht op de tien Nederlanders hebben geen of nauwelijks contact met moslims. 'Maar ondertussen vinden we wel wat van ze.' Hij vast een paar dagen mee met een leuk islamitisch gezin.

Foute boel, meteen al. Het was nog lang geen 21.25 uur, het uitzendtijdstip van deel 1 op NPO2, maar op sociale media kreeg hij al de volle laag. Dat kwam mede door een interview in het Algemeen Dagblad. Daarin zei hij onder meer dat hij in de moslimgemeenschap geluiden had gehoord die hij 'niet fijn' vond.

Dat is misschien ook niet zo gek als je net bij een omstreden fundamentalistische ex-imam vandaan komt, Fawaz Jneid, die je gierend van de lach heeft verteld dat afvallige moslims in aanmerking komen voor de doodstraf, zoals maandag te zien was, en op jouw geschokte reactie reageert met de opmerking dat dit nu eenmaal de wet van God is.

Van den Brink zei in het AD ook dat hij niet zou willen leven in een land waar moslims in de meerderheid zijn. Dat stond ook in de kop. Oei.

Vanuit de 'linkse hoek' kreeg Van den Brink het verwijt dat hij een moslimbasher en een islamofoob is. Journalist Frederike Geerdink, een vrouw die tien jaar lang in Turkije woonde en het liefst morgen naar dat land zou terugkeren, noemde hem op Twitter een 'creep', een engerd.

Verder: 'Tijs zit in een akelige gristenbubbel.' Niet voor niets maakte Geerdink van de ch een g. De g is beledigend bedoeld.

Gezellig weer allemaal. En dat was er nog De Nieuwe Maan van de NTR, de 'actuele talkshow met een scherp oog voor ontwikkelingen rondom de moslimgemeenschap'. Daar aan tafel vonden ze het al in mei, toen de EO Tijs en de ramadan had aangekondigd en de opnamen nog moesten beginnen, helemaal niks. Van den Brink werd 'makkelijk scoren' verweten. Ook zei iemand smalend dat het er op leek dat Van den Brink als een soort Freek Vonk op safari ging in een islamitisch park.

Op Twitter vatte Van den Brink de kritiek als volgt samen: 'Rechtse mensen boos omdat ik zeg dat islamofobie bestaat. Linkse mensen boos omdat ik zeg dat islam en vrijheid soms lastig samengaan.'

Een journalist bezoekt een, voor hem, vreemde wereld. Hij stelt vragen. Hij luistert. Soms is hij verbaasd. Hij probeert dingen te begrijpen die hij niet begrijpt. Prima, zou je denken, maar nee hoor. Komt Tijs van den Brink een keer uit zijn gristenbubbel, is het weer niet goed.

V's televisierecensententeam bestaat uit Julien Althuisius, Gidi Heesakkers, Frank Heinen, Haro Kraak en Hanna Bervoets. Deze week vervangt Paul Onkenhout Hanna Bervoets.

Tijs van den Brink bij een islamitisch gezin. Beeld
Tijs van den Brink bij een islamitisch gezin.Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden