Komt 'groen' Duits eitje van een kaalgepikte kip?

Het keurige eitje dat bij menig Duits ontbijt op tafel staat, is mogelijk niet zo politiek-correct als het groene label op het doosje belooft. De Duitse justitie onderzoekt tientallen 'bioboerenbedrijven' die de regels aan hun laars hebben gelapt. Ze verkopen 'bio-eieren' terwijl in hun megastallen de kippen te dicht op elkaar staan.

BERLIJN - Justitie in Oldenburg, in de deelstaat Nedersaksen, verricht al maanden onderzoek naar de werkwijze op honderden boerderijen, zo werd dit weekeinde bekend. Veel bedrijven zetten hoogstwaarschijnlijk ten onrechte het biozegel op hun eieren. Ook in Noordrijn-Westfalen en Mecklenburg-Vorpommeren zouden boeren de consument hebben besodemieterd.


Nederlandse kippenbedrijven spelen mogelijk een rol in het schandaal. De Duitse justitie heeft de Nederlandse justitie om hulp gevraagd, aldus het Nederlandse OM maandag.


De Duitse 'biokippen' blijken niet de ruimte te krijgen die ze volgens de afspraken moeten hebben. Ze staan te dicht opeen en hebben amper bewegingsvrijheid. Ook krijgen de kippen niet het vereiste volwaardige voedsel.


Voor zijn bio-eitje betaalt de Duitse consument graag wat meer, tot 10 cent per ei. Maar nu heeft het er alle schijn van dat hij jarenlang is bestolen, beaamt de onlangs aangetreden minister van Landbouw in Nedersaksen, Christian Meyer. 'We verdenken de boeren ervan de boel systematisch te hebben bedrogen.' Hij onderzoekt of de bedrijven hun vergunningen kunnen worden ontnomen.


Meyer is lid van de Groenen, coalitiepartner van de SPD in de deelstaathoofdstad Hannover, waar de rood-groenen onlangs een regering van CDU en FDP opvolgden. Dat laatste is pikant: de CDU is in Nedersaksen, land van grote boerenbedrijven, altijd huiverig geweest om op te treden tegen grootschalige landbouw.


Het onderzoek naar bioboeren in de deelstaat is al in 2011 begonnen. Al veel langer zou duidelijk zijn dat velen van hen niet werken volgens de regels. In de Duitse media wordt gesuggereerd dat de uitkomst van het onderzoek tijdens de verkiezingsstrijd in Nedersaksen onder de pet gehouden is.


Van de ruim 36 miljoen legkippen in Duitsland leven er ruim 13 miljoen in Nedersaksen. Dierenorganisaties klagen al langer dat er in de megastallen in de deelstaat veel mis is. Radicale leden van Animal Rights Watch vielen afgelopen herfst binnen bij het bedrijf van bioboer Heinrich Tiemann. Zijn bedrijf Wiesengold geldt als de grootste Bio-Eiervermarkter van Duitsland.


Een film die de activisten schoten in de stallen van de 'kippenbaron' vervulde menig consument met afgrijzen, met beelden van kippen die onder erbarmelijke omstandigheden rij aan rij staan en dieren die elkaar hebben kaalgevreten. De film zet vraagtekens bij het werk van een organisatie als IMO, die de werkwijze van de ecoboeren dient te controleren.


Voor de Duitse biologische industrie komt het schandaal zeer ongelegen. Vorig jaar werd bekend dat veel bio-eieren mogelijk waren besmet met dioxine uit goedkoop diervoer.


Experts leggen de oorzaak ook bij de discountsupermarkten, waar de bioproducten tegenwoordig goedkoop in de schappen liggen. Té goedkoop, zeggen ze; het dwingt boeren tot massaproductie. Met minder dan honderdduizend legkippen kan een bedrijf niet lucratief zijn.


cent betaalt de Duitse consument zonder problemen extra voor een ei als dat een verantwoord bio-ei is.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden