NIEUWSREMBRANDT

Komt er opnieuw een Franse Rembrandt naar Nederland?

Opnieuw wil de Franse bankiersfamilie de Rothschild een belangrijk schilderij van Rembrandt verkopen. Nadat in 2014 de twee huwelijksportretten van Marten en Oopjen op de markt kwamen, is het nu de beurt aan De vaandeldrager. Volgens kunsthistoricus Rykner zou het Rijksmuseum bereid zijn 165 miljoen euro ervoor te betalen.

Karolien Knols
Rembrandts ‘de Vaandeldrager’ (1636) komt op de markt. Het Rijksmuseum zou bereid zijn 165 miljoen euro neer te tellen voor het werk. Beeld
Rembrandts ‘de Vaandeldrager’ (1636) komt op de markt. Het Rijksmuseum zou bereid zijn 165 miljoen euro neer te tellen voor het werk.Beeld

In het door hem opgerichte tijdschrift La tribune de l’art publiceerde Fransman Didier Rykner het artikel Nouveau Rembrandt Rothschild, nouveau scandale? Daarin hekelt de kunsthistoricus het Franse ministerie van Cultuur. Dat zou niks hebben ondernomen sinds de eigenaren van het schilderij, de kinderen van de in 2007 overleden Élie Robert de Rothschild, in juli 2018 lieten weten dat ze het doek voor 165 miljoen euro willen verkopen.

Volgens Rykner hadden de erven zich bij het ministerie gemeld in gezelschap van een advocaat van het Rijksmuseum. Als Frankrijk het uit 1636 daterende meesterwerk niet wilde kopen, zou het Rijksmuseum bereid zijn dat te doen. Onduidelijk is op welke bronnen de kunsthistoricus zich baseert.

Nationale schat

De kritiek van Rykner is opmerkelijk, omdat Frankrijk inmiddels heeft ingegrepen. De Franse minister Franck Riester van Cultuur heeft het schilderij op 9 april tot ‘nationale schat’ verklaard. Daarmee is verkoop aan het buitenland voorlopig van de baan. Door de beslissing van de minister is de exportvergunning met dertig maanden opgeschort. In die periode kan de Franse staat proberen het geld voor de aankoop van De vaandeldrager bijeen te brengen – mits men overtuigd is van de authenticiteit en van het belang voor de nationale kunstcollectie. Het Louvre heeft meerdere beroemde Rembrandts in de collectie, en zou er nu mogelijk een bij kunnen krijgen.

In reactie op het bericht in La Tribune de l’art laat de woordvoerder van het Rijksmuseum weten dat aankoop niet aan de orde is. ‘Er is geen exportvergunning.’ Op de vraag of een advocaat van het museum de familie de Rothschild vergezelde naar het Franse ministerie van Cultuur, doet de woordvoerder geen mededelingen.

Bankiersdynastie

In 2014 kwamen twee huwelijksportretten op de markt van Marten Soolmans en Oopjen Coppit, in 1634 geschilderd door Rembrandt. Eigenaar was Eric de Rothschild, een andere telg uit de beroemde bankiersdynastie en topman van het wijngoed Château Lafite Rothschild. Het Rijksmuseum wilde beide schilderijen kopen. Na lang getouwtrek, tot het allerhoogste politieke niveau, kochten de Nederlandse en Franse staat de twee portretten gezamenlijk.

undefined

Het Aankoopfonds Collectie Nederland, waarmee musea werken kunnen aankopen, was na de verwerving van het portret van Marten Soolmans nagenoeg leeg. Inmiddels zit er weer 42 miljoen in kas. Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap laat weten dat aankoop nu niet aan de orde is vanwege het ontbreken van een exportvergunning.

Hoe Marten en Oopjen naar Nederland kwamen
Reconstructie van een kunstthriller, die in Nederland overigens veel spannender werd gevonden dan in Frankrijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden