Komt er in 2014 een einde aan de Griekse recessie? Moet kunnen, zegt IMF

Griekenland moet in staat zijn volgend jaar een einde te maken aan de diepe economische recessie. De risico's voor het geplaagde Zuid-Europese land blijven echter groot. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een woensdag gepubliceerd rapport.

Uit het toerisme moet Griekenland in staat worden geacht meer inkomsten te genereren, aldus het rapport Beeld EPA

De Griekse economie krimpt dit jaar volgens het IMF met 4,25 procent. Het fonds verwacht echter dat er tegen het einde van het jaar een einde komt aan de achteruitgang. Die verbetering moet tot stand komen door toenemende opbrengsten uit export en toerisme en een groei van de investeringen. Aan de andere kant nemen de binnenlandse bestedingen voorlopig alleen maar verder af.

Salarisdaling
Lonen en prijzen in Griekenland staan ook volgend jaar onder druk, denkt het IMF. Dit jaar nemen de salarissen gemiddeld met circa 7 procent af, gevolgd door een verdere daling met 1,5 procent in 2014. Het gemiddelde prijspeil zakt dit jaar naar schatting met 0,75 procent en de prijsontwikkeling blijft de komende jaren waarschijnlijker gematigder dan in de rest van de eurozone.

Het IMF prijst de voortvarende manier waarop Griekenland het overheidstekort aanpakt. De structurele hervorming van de Griekse economie gaat echter langzamer dan verwacht. Zo liggen de beloofde privatiseringen van staatsbedrijven achter op schema en zijn de vorderingen bij de inning van belastingen beperkt. Als verdere hervormingen uitblijven komt het beoogde herstel van de Griekse economie in gevaar, waarschuwt het fonds.

Tegenvallen
De ontwikkeling van de Griekse economie kan ook tegenvallen als de economische groei in de andere eurolanden zwak blijft. Daarnaast blijft het gevaar van politieke instabiliteit groot en vormen de hoge schulden van gezinnen, bedrijven en de overheid een belangrijke bedreiging voor het herstel van de Griekse economie.

Griekenland is tot volgend jaar van voldoende steun voorzien, denkt het IMF. Zoals de zaken er nu voor staat komt het land in 2014 echter nog 4,4 miljard euro tekort. Dat gat groeit in 2015 zonder extra maatregelen nog eens met 6,5 miljard euro. Als de economische ontwikkelingen tegenvallen vallen deze bedragen nog hoger uit.

Om de Griekse schuldenlast houdbaar te maken is volgens het IMF ook extra schuldverlichting nodig. De eurolanden hebben een nieuwe afschrijving van de Griekse schulden de afgelopen tijd echter steeds van de hand gewezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden