Komt een holbewoner naar Nederland

Stel: de tijdmachine van Suske en Wiske bestaat. U gaat naar de prehistorie. Daar loopt u met uw tolerante kerngezin op een grazige weide uit de tijd dat de natuur nog natuur was. Geen hongerig beest te bekennen, alles valt mee. Tot u ineens oog in oog staat met een fors bewapende holbewoner. Zo'n baardig oermens van wie duidelijk is dat hij het op uw dochter heeft gemunt. Negen is ze.

Wat doet u? Gaat u, zoals thuis bij ontmoetingen met 'andere culturen', in debat? Welnee. U zet het op een rennen, u maakt dat u wegkomt. En mochten u en de uwen heelhuids thuiskomen, dan hoop ik dat u zult nadenken over de vraag waarom we in onze 21ste eeuw elke troglodiet een debat waard vinden.

Dit gaat natuurlijk over de in Marokko vervolgde 'pedo-imam' Al-Maghraoui die nu vanuit Saoedi-Arabië naar de Haagse As Soennahmoskee komt om te preken dat 9-jarige meisjes die nog niet menstrueren beter in bed zijn dan meisjes van twintig. Barbaars. Een meerderheid van de Tweede Kamer, onder aanvoering van PvdA'er Khadija Arib, wil de imam geen visum geven omdat hij aanzet tot seksueel geweld tegen kinderen. Tegenstemmers vinden de vrije meningsuiting belangrijker dan deze verdenking. Laat maar komen, goed voor het vrijzinnige debat.

Hoe pervers kan het spel met de vrijheid van meningsuiting uitpakken. Telt die meer dan het gevaar dat salafistisch opgevoede meisjes lopen als hun ouders de adviezen van deze gruwelimam letterlijk opvolgen? Iets zegt mij dat we minder tolerant zouden zijn als het om een visumplichtige pedoseksueel ging die hier lezingen kwam verzorgen over infiltratie op oerhollandse crèches.

Laten we elkaar ook niet wijs maken dat zo'n bezoek het integratiedebat verrijkt. De pedo-imam met zijn malle fatwa's die hij Gods woord waant, is een anachronisme. Met zo'n rots van onbegrip is het zinloos praten. Hij blijft een halvegare. Zoals zijn gastheer Sjeik Fawaz Jneid die - alle bruggenbouwsubsidies ten spijt - dezelfde morose moslimfundamentalist is gebleven die kwaadspreekt over vrijer denkende geloofsgenoten.

Wat een verspilling van tijd en moeite, de gewoonte om in elke malloot een volwaardige dialoogpartner te zien. Er bestaat in Nederland tenminste een basisconsensus over hoe met elkaar te leven. Daar zijn eeuwen aan voorafgegaan; aan democratie moet je werken. Een radicaal die deze bagage mist en logische argumenten als kogels tegen Gods woord ziet, kan niet mee in een discussie van niveau. Daarvoor zijn zelfstandige denkers vereist. Dat elke domoor van de vrijheid van meningsuiting kan genieten, betekent niet dat elke domoor die vrijheid goed doet.

Belangrijker dan de vrijheid van de pedo-imam, is de discussie die Arib deze week bij Pauw & Witteman begon, maar die niemand oppikte. Arib zei dat vrouwen uit Den Haag haar smeekten om de imam tegen te houden, omdat ze van hem en de moskee last ondervinden. Hier gaat een beerput open: er zijn schimmige gebieden waar de politiek weinig mee kan, terwijl vrouwen en kinderen iets wordt aangedaan. Wat? Dat vroegen Aribs gastheren niet. Feit is dat die vrouwen niet op eigen kracht loskomen van fanatici. Ze wenden zich tot de politiek. Maar die gewraakte moskee, die vaak de wet overtreedt, is schijnheilig, zegt Arib. Vervolging is niet mogelijk, omdat bewijsmateriaal tijdig vernietigd wordt. Ook de pedo-imam, weet Arib, zal niet openlijk zijn gif spuien. Het kwaad geschiedt in vuige achterkamertjes.

Deze verhalen stemmen somber. Temeer omdat vaak blijkt hoe pover de autoriteiten toegerust zijn om burgers tegen agressieve achterlijkheid te beschermen. Neem de inval eergisteren van ruim twintig in woestijntenue uitgedoste moslimextremisten tijdens een debat in De Balie. Daar werden de internationaal bekende islamreformiste Irshad Manji en Kamerlid Tofik Dibi gesommeerd hun mond te houden en op te hoepelen, ze werden met eieren bekogeld en bedreigd als afvalligen die moesten sterven. Het duo bleef uit protest op het podium staan. Moedig.

En wat doet de politie als ze eindelijk (beveiliging achtten ze die avond niet nodig) komt opdagen? Die vraagt Manji en Dibi eveneens weg te gaan. Niks begrepen dus. Al met al zijn er twee agressors gearresteerd. Niets begrepen. Twee maar, uit de horde die de orde verstoorde, mensen intimideerde, voor 'joden' uitschold en gericht tot geweld opriep.

De les voor deze en andere nieuwe holbewoners is helaas: ga uw gang, politie en politiek weten zich geen raad met u.

www.vk.nl/NausicaaMarbe

Column Nausicaa Marbe

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden