Komt een grap bij de dokter

Beste lezer, ook dit jaar nodigen we u uit uw grappige humor bot te vieren op de Sigmundstrip. Let op: verras niet alleen uzelf, maar júíst de lezers en jury!

Over humor moet je niet te veel willen zeggen, vindt tekenaar Peter de Wit. Sinds 1994 vertrouwt hij zijn persoonlijke lol toe aan krantenpapier. Zijn strip Sigmund, over een kleine cynische psychiater, staat vijf dagen per week in de Volkskrant.

Er bestaat zoiets als het 'humor-gen', denkt hij. Dat gen helpt om aan te voelen of een grap werkt. 'De ene keer weet ik direct dat het goed zit, een andere keer duurt het langer.' Over de tekeningen hiernaast deed De Wit drie weken. 'Cartoons tekenen is moeilijk als je er niet direct een grap bij mag bedenken.' Die taak laat hij over aan de toegewijde deelnemer van de jaarlijkse Sigmund-wedstrijd.

Dit jaar is de opdracht anders dan anders. Waar er bij eerdere wedstrijdedities slechts één cartoon van tekst moest worden voorzien, mag u dit keer drie op zichzelfstaande vakken vullen. Echt grappige grappen willen we. Want de inzendingen waren de afgelopen jaren weliswaar massaal, maar nog lang niet massaal geestig genoeg.

Als er zes heel leuke bij zitten, dan is het genoeg, sputterde de geestesvader van Sigmund nog tegen. Maar daar is de rest van de jury het niet mee eens. Zes keer hardop lachen op een paar duizend inzendingen is mager. En dus moeten we het toch eens over humor hebben.

Goed om te weten is dat grappen uit allerlei lichaamshoeken kunnen toestromen. 'De ene grap komt binnen via de buik - dat is André van Duin. Andere grappen arriveren via het hoofd. Het is het leukste als een grap vanuit een mysterieuze bron opborrelt.

'Alle humorregisters mogen worden opengetrokken. De platte grap is een gewaardeerde vriend van de humor, maar dat geldt toch zeker ook voor de intelligente grap, de patsboemgrap of de lach-of-ik-schietgrap.'

Waar het geregeld misgaat, is op het punt originaliteit. Een grap is niet origineel als iemand anders hem ook kan bedenken. Dit lijkt logisch, maar het tegendeel wordt elk jaar bewezen. Het kan helpen testgniffels uit te lokken bij eerlijke buren. Wie leuk probeert te zijn in een krant, moet tenslotte niet alleen zichzelf verrassen, maar ook lezers en niet in de laatste plaats een jury. Vergeet in een poging tot originaliteit nooit om verstaanbaar te blijven. 'Het belangrijkst is de formulering ', zegt De Wit. 'Die moet zo kort en bondig mogelijk zijn.' Soms is het goed een zin om te draaien of om andere woorden uit te proberen. 'Een beetje uitproberen kan nooit kwaad.'

Integendeel: het loont. Broed op je grappen alsof het eieren vol onvolgroeide, uiterst zeldzame vogels zijn. 'Als je denkt dat je het hebt gevonden, stuur je suggestie dan vooral niet meteen in. Ga in bad en denk er nog even over na. Dat doe ik zelf ook.' Van rijpen worden onvolmaakte grappen nooit slechter. En worden ze dat wel, dan is dat een uitstekende reden ze niet in te zenden.

Dan nog het dringende verzoek slechts één suggestie per plaatje op te sturen. En dus geen 51 suggesties, beste Albert Wesseling uit Assen, voor het geval je het er weer op wilt wagen. Organiseer alvast een krachtmeting voor je eigen ideeën en kies per tekening één onbetwiste kampioen. (U kunt dus maximaal drie teksten, één per tekening, insturen.)

'Het is eigenlijk net een kleurwedstrijd', relativeert De Wit de ernst van bovenstaande. 'De een kleurt net wat meer buiten de lijntjes dan de ander.' Met één belangrijk verschil: buiten de lijntjes kleuren kan zomaar een prijs opleveren. Mocht omvangrijke hilariteit alsnog uitblijven, dan zal De Wit stiekem best een beetje opgelucht zijn. 'Deze wedstrijd geeft me toch elk jaar weer het gevoel dat ik iets heb wat anderen niet hebben.'

Dat was dus een grapje.

De lezer helpt Sigmund

Zoals elk jaar rond Kerst heeft tekenaar Peter de Wit uw hulp nodig. Verzin een tekst bij een van de tekeningen hiernaast en stuur die naar de Volkskrant, ter attentie van: Janine Kieft, Postbus 1002, 1000 BA Amsterdam onder vermelding van Sigmundwedstrijd 2013. Mailen kan ook: J.Kieft@volkskrant.nl

(NB: Vermeld duidelijk of uw tekst bij tekening 1, 2 en/of 3 is bedoeld.)

De inzending moet uiterlijk maandag 9 december 10.00 uur binnen zijn. Van 16 tot en met 21 december staan de winnaars in de krant op de plaats van de Sigmund-strip. De winnaars ontvangen een gesigneerd exemplaar van Sigmunds 23ste sessie.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden