Komt een dokter op tv

Psychiater Bram Bakker heeft ‘afgrijselijk veel werk’. Hij zei: ‘De hele dag moet ik nee zeggen, en daar ben ik heel slecht in’....

Jean-pierre Geelen

Dat bleek, want Bakker zat met zijn tennishoofd (hij lijkt een beetje op Tom Okker en John McEnroe tegelijk) de afgelopen weken menigmaal in tv-programma’s. Woensdag zat hij in De zwoele stad, een prettig praatprogramma dat al jaren een succes is op het Amsterdamse AT5, maar dat nu landelijk te zien is dankzij Het Gesprek. Het bewijs dat ook ’s zomers boeiende tv te maken valt.

De opzet: een dakterras, twee wisselende presentatoren en twee gasten onder een parasol, elk met een glaasje rosé voor zich. Zo simpel kan het zijn.

Bram Bakker dus. Naast hem zat Viola Holt. Het blonde haar in een knot, leesbril er bovenop gestoken. Ooit was zij tv-presentatrice, nu ‘interieurstyliste’. Jan Douwe Kroeske en Suzanne Blonk waren de interviewers. ‘Komt een vrouw bij de dokter, zegt de dokter’, luidde de eerste vraag aan Bakker over zijn indruk van Holt. ‘Een gratis consult, dat lijkt me fantastisch!’, zei Viola zelf. Maar Bakker vond nog weinig van Holt. ‘Eerst wil ik weten wat er achter de krantenverhalen steekt, want kranten schrijven zoveel’.

Zo kenden we de dokter nog niet. Nog maar anderhalve maand geleden stelde hij bij Knevel & Van den Brink schaamteloos de diagnose van een patiënt die hij niet kende: de dader van het gezinsdrama uit Zwijndrecht. Die man was duidelijk depressief, en had geholpen kunnen worden, aldus de dokter zonder gêne.

Vorige week deed hij in De Zomer Draait Door alsof Michael Jackson wekelijks bij hem op de divan lag. En ook nu had hij zijn oordeel al klaar: ‘Michael Jackson met Deepak Chopra, dat vind ik wel stinken, hoor’. Typisch een gevalletje van ‘wederzijdse afhankelijkheid’, en Bakker is ‘altijd tegen afhankelijkheid’.

Heel gek: nu de patiënt Holt naast hem zat, waakte hij voor diagnoses zonder inzage in het patiëntendossier. Bang voor de inspectie?

De patiënt zelf zei trouwens dat het prima ging, ze was er wel eens beroerder aan toe geweest. Holt had enkele jaren geleden een burn out, ze was een tijd niet zichzelf geweest. Nu wel: als interieurstyliste houdt ze zich bezig met reiki en chakra’s in balans brengen. Dat vond dokter Bakker niet stinken: ‘Als dat goed voelt, moet je dat doen’.

Eerder zei hij dat hij niet erg onder de indruk was van het wetenschappelijk karakter van mijn vak. Helemaal mee eens.

Volgende patiënt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden