Komt de redding van een baksteenkolos uit het oosten?
LONDEN - Wordt Roman Abramowitsj de reddende engel van het Battersea Power Station in Londen? De Russische oligarch heeft plannen om het nieuwe stadion van zijn voetbalclub Chelsea naast of deels in de voormalige kolencentrale te bouwen. Een gewaagd plan, want in de afgelopen decennia is het grootste bakstenen gebouw van Europa een kerkhof voor projectontwikkelaars geworden.
Veel mensen zullen het gebouw kennen dankzij Pink Floyd. Zo'n 35 jaar geleden zette de popgroep het ontwerp van Sir Giles Gilbert Scott, met een zwevend opblaasvarken tussen de witte schoorstenen, op de hoes van het album Animals. Na sluiting van de centrale, zes jaar later, begon de lijdensweg. John Broome was de eerste projectontwikkelaar die interesse toonde. Hij wilde er een industrieel pretpark van maken, maar hij had het dak er nog niet afgehaald, of het geld was op.
Vervolgens kwamen de Chinezen. De in Hongkong gevestigde projectontwikkelaar Parkview wilde appartementen, restaurants (onder meer boven in de schoorstenen), winkels en een bioscoop in het gebouw onderbrengen. Na het enkele weken voor het publiek te hebben opengesteld, verkocht Parkview het rijksmonument vijf jaar geleden plotseling door aan Real Estate Opportunities (REO). Dit Ierse consortium wilde het gebouw verrijken met winkels, kantoren en 3.400 appartementen.
De Ierse crisis gooide roet in het eten en pogingen om investeerders te vinden liepen op niets uit. Een bod van een Maleisische projectontwikkelaar werd afgewezen door de schuldeisers van REO: verzekeraar Lloyds en de Ierse bad bank NAMA. Bij de faillissementsrechter zullen deze geldschieters binnenkort het ruim tachtig jaar oude gebouw opeisen, in de hoop dat Abramowitsj met een bod komt. Het complex is 581 miljoen euro waard, en dat bedrag zal stijgen met de beoogde aanleg van een metrostation.
Vooralsnog doet het Battersea Power Station met zijn art deco-interieur dienst als decor voor de televisieserie Doctor Who, voor Kate Moss' tiende verjaardag als gezicht van het cosmeticamerk Rimmel, en voor de presentatie van het verkiezingsmanifest van de Conservatieve Partij. Het lot van het afbrokkelende Battersea Power Station staat in schril contrast met dat van Gilbert Scotts andere krachtcentrale langs de Theems: het Bankside Power Station, dat is omgebouwd tot Tate Modern.
Voor Abramowitsj heeft Battersea Power Station het grote voordeel dat hij zijn jacht er kan aanmeren.
undefined