Komst van komeet was sein voor sekte om 'te vertrekken'

'De komst van de komeet Hale-Bopp is het sein, waarop wij hebben gewacht. Wij zijn gelukkig dat we deze wereld kunnen verlaten en met Ti kunnen meereizen naar het Hemelse Koninkrijk'....

OSCAR GARSCHAGEN

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

De sekte met vertakkingen in New Mexico en Arizona stond vermoedelijk onder leiding van twee oudere mannen, die werden aangesproken met 'Father John' en 'Brother Logan'.

Cyberspace bevatte donderdag in ieder geval meer aankopingspunten dan de getuigenverklaringen van buurtbewoners, die, levend in geïsoleerde rijkdom, niets gezien, gehoord of gemerkt hadden. De sheriffs van San Diego County beschikken over video- en geluidsbanden, waarop de groepsleden afscheid nemen, maar die werden in verband met de identificatie van de doden en het onderzoek niet vrijgegeven.

Op deze Web-site (http://heavensgate.com) zijn tientallen bladzijden te vinden met uitleg en getuigenissen over de leer van deze 'computer-sekte', die de vorm van een bedrijf had aangenomen dat zich had gespecialiseerd in het ontwerpen van Internet-pagina's. Afgaande op de teksten van 'Do, de Huidige Vertegenwoordiger' waren de leiders in werkelijkheid vertegenwoordigers van het Hemelse Koninkrijk die in de afgelopen tweeduizend jaar naar de aarde waren afgedaald om hun boodschap te verkondigen en gelovigen mee terug te nemen naar het 'Kingdom of Heaven'.

Niet-gelovigen, die 'deze wereld zijn gaan haten' worden opgeroepen de teksten grondig te bestuderen en een 'paspoort' naar het Hemelse Koninkrijk te bemachtigen, want er zullen vaker mogelijkheden geboden worden het aardse bestaan te verwisselen voor 'Het Volgende Niveau'.

De leider van de groep, die de documenten heeft ondertekend met het betekenisloze 'Do' schrijft 22 jaar te hebben gewacht op het moment dat hij en zijn volgelingen zouden worden afgehaald door 'de ploeg van Tri'. Of 'Do' een van de twee genoemde leiders is, is niet uit de teksten op Internet op te maken.

Blijkbaar was de nadering van de komeet Hale-Bopp, die eerder deze week zelfs met een gewone verrekijker te zien was, het signaal. Al maanden verkeren sektes en pseudo-religieuze groepen in staat van beroering over deze komeet. Uit de intensieve discussies op Internet blijkt dat deze groepen de mening zijn toegedaan dat in spoor van de komeet een UFO zichtbaar was. Astronomen in de VS en NASA hebben ten stelligste ontkend dat de komeet werd gevolgd door een buitenaards gevaarte.

Onder de naam WW Higher Source (http://highersource.com) runde de groep met enig succes een bedrijf dat voor andere bedrijven, stichtingen en sportclubs Internet-pagina's ontwierp. Andere klanten waren een importeur van Britse auto's en een filmproductie-bedrijf.

De groep bewoonde sinds 1996 de ranch-achtige villa met een waarde van 1,3 miljoen dollar. Rancho Santa Fe is na Beverly Hills bij Los Angeles de duurste wijk van de VS. Geen enkel huis is goedkoper dan een miljoen dollar. De wijk met ongeveer twaalfduizend inwoners is afgeschermd met muren en is zo exclusief dat er geen postbodes mogen komen, naambordjes ontbreken en er is geen straatverlichting.

De onlangs gestorven broer van Ronald Reagan woonde hier. Andere bewoners zijn Joan Kroc, de weduwe van de oprichter van het McDonalds-imperium en Douglas Fairbanks jr. Het is een van die in aantal groeiende plaatsen waar oude en nieuwe rijken zich afzonderen van wereldse problemen als criminaliteit, geluidshinder en storend autoverkeer. Hier kan je dagenlang doorbrengen zonder iets van de buren te merken, vertelde gisteren een van de bewoners. Als iemand een kilometer verderop over het grindpad rijdt, hoor je dat hier.

De sekte-leden werden ook door buurtbewoners omschreven als bijzonder beleefde en vriendelijke jongens en meisjes. 'Het enige wat mij opviel was dat zij nooit in de tuin werkten, tennisten of van het zwembad gebruik maakten. Zij leefden als monniken', aldus John Moores, een local. De meesten van hen waren jonger dan dertig jaar. Maar volgens de eigenaar van huis, die zijn eigendom aan de sekte had verhuurd, varieerde de leeftijd van 18 tot 65 jaar. De sekte betaalde de huur contant, want zij wilden geen belastingen betalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden