Komst Twentestad uitgesteld door vragen van Eerste Kamer

Er komt geen Twentestad per 1 januari. De Eerste Kamer behandelt het voorstel voorlopig niet. Minister Peper van Binnenlandse Zaken moet eerst nog nadere vragen beantwoorden....

De vorming van Twentestad is in de Eerste Kamer uiterst omstreden. Een meerderheid van de senatoren is tegen. Om die reden werd verwacht dat de senaat in zijn eerste vergadering na het reces, op 14 september, opnieuw een regelrechte aanvaring met Peper stond te wachten.

Al dikwijls is voorspeld dat 'Twentestad' tot net zo'n confrontatie zou leiden als het debat over het referendum, dat enige tijd geleden leidde tot de kortstondige val van Paars II. Maar met het uitstel is ook de politieke druk verdwenen.

Binnenskamers wordt verwacht dat senaat en regering nu over het nieuwe Belastingplan met elkaar op de vuist gaan. De regering heeft in de senaat maar een krappe meerderheid van 38 tegen 37 zetels.

Uitstel van Twentestad hoeft overigens nog niet tot afstel te leiden. Peper is een hartstochtelijk vedediger van de samenvoeging van Enschede, Hengelo en Borne tot Twentestad.

De stad zou met 245 duizend inwoners de vijfde stad van Nederland worden. Peper is overtuigd van de voordelen die een grote stad ten deel vallen.

De bewoners van de betrokken steden delen die overtuiging niet. Zij verzetten zich hevig, evenals enkele kleinere gemeenten in de omgeving die ook bij de herindeling zijn betrokken. Een groot deel van de Eerste Kamer hecht meer dan Peper aan het verzet van de bewoners.

De senaat bespreekt volgende week de te volgen procedue. Maar nu al blijkt dat een aantal fracties nadere vragen heeft, ondanks het feit dat de toelichting van Peper door iedereen 'uiterst helder' wordt genoemd.

Dat geldt voor Twentestad en minder voor de overige herindelingen. Omdat Peper de vragen eerst moet beantwoorden, kan het voorstel niet op 14 september worden behandeld.

Die datum lijkt de uiterste om nog voor de jaarwisseling verkiezingen te organiseren voor de nieuwe gemeenteraad van Twentestad. Die zouden uiterlijk in november moeten worden gehouden.

Een aantal senatoren meent dat het sowieso te laat wordt voor deugdelijke verkiezingen.

Naar verwachting komen de vragen van de fracties van VVD en PvdA. Het CDA en in mindere mate D66 willen behandeling op 14 september, om de vorming van Twentestad wat hen betreft definitief af te blazen. Maar het is goed gebuik voort te gaan met de schriftelijke ronde, als een van de fracties daarom vraagt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden