Komst Oost-Europeanen remt bevolkingskrimp Limburg af

De krimp van de bevolking van Limburg lijkt tot staan gebracht doordat steeds meer buitenlanders zich in de provincie vestigen, met name Polen en Duitsers. Dit blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

AMSTERDAM - 'De komst van deze migranten is essentieel voor onze economie', zegt burgemeester Kees van Rooij van Horst aan de Maas. 'Ze zijn welkom.'


Omstreeks het jaar 2002 begon de bevolking van Limburg voorzichtig af te nemen, met ongeveer drieduizend inwoners per jaar. Dit proces ging door tot het inwonertal van de provincie in 2007 op ongeveer 1,12 miljoen was uitgekomen.


Sindsdien is dat aantal min of meer stabiel gebleven. In 2011 groeide de bevolking zelfs licht, ondanks het feit dat in de vergrijsde provincie meer personen overlijden dan er worden geboren en nog steeds elk jaar veel Limburgers naar andere provincies verhuizen. De komst van onder meer groeiende aantallen Oost-Europeanen heeft de krimp gestopt.


In 2012 vestigden zich 12 duizend buitenlandse migranten in Limburg, het dubbele van wat tot 2007 naar de provincie kwam. In totaal werken er bijna 50 duizend vaak tijdelijke buitenlandse werknemers in de provincie, onder wie 30 duizend Oost-Europeanen, blijkt uit cijfers van de provincie.


Jaarlijks gaan volgens het CBS enkele honderden Duitsers permanent in de provincie wonen, onder meer vanwege de voor hen gunstige huizenmarkt in Nederland. Daarnaast schrijven zich jaarlijks ruim duizend Polen in de Limburgse gemeenten in, plus nog enkele honderden migranten uit andere Oost-Europese landen.


De provincie en de gemeenten in Limburg spannen zich al enkele jaren in om het de arbeidsmigranten naar de zin te maken met onder meer goede huisvesting. Gedeputeerde Patrick van der Broeck (CDA) benadrukt dat Limburg 'niet alleen de handen maar ook de hoofden van buiten' nodig heeft voor de welvaart van de provincie. 'Ze werken niet alleen in de landbouw, maar ook in de zorg, de logistiek en de dienstverlening.'


Maar ook in Limburg is niet iedereen blij met de komst van de nieuwkomers, al is het beeld van de Polen er iets positiever dan elders. Eenderde van Limburgers denkt dat de Polen hun banen inpikken en dat als gevolg van hun komst de overlast en criminaliteit stijgt. 'Maar als wij alle werklozen in de regio inzetten en de arbeidsmigranten terugsturen, hebben we nog steeds een tekort aan arbeidskrachten', aldus burgemeester Van Rooij.


De provincie Limburg gaat nu jaarlijks een half miljoen euro investeren in taallessen en een betere 'beeldvorming'. Gedeputeerde Van der Broeck: 'De meeste migranten willen heel graag de taal leren, maar werken de hele dag. Wij willen hun hiervoor de tijd en faciliteiten bieden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden