Komst Legoland leidt tot crisissfeer in Haags college: 'Dit plan is doorgedouwd'

De komst van Legoland naar Scheveningen heeft geleid tot een vertrouwensbreuk in het Haagse college van burgemeester en wethouders. 'De boel is nog nooit zo geëscaleerd, en dat voor de komst van een kinderattractie', zegt fractievoorzitter Peter Bos van de Haagse Stadspartij (HSP). 'Bizar.' De crisis overschaduwde donderdag het feestelijke afscheid van burgemeester Jozias van Aartsen.

Het Kurhaus in Scheveningen.Beeld anp

Coalitiepartijen VVD, CDA en D66 stemden vorige week voor de komst van Legoland, maar de Haagse stadspartij en de PvdA waren tegen. Ze zijn kritisch over de financiële erfpachtconstructie voor moederbedrijf Merlin, de hoge kosten en de risico's voor de gemeente. Het plan haalde toch een meerderheid dankzij steun van oppositiepartijen PVV, Groep De Mos en GroenLinks.

'Het plan is vorige week heel snel door de gemeenteraad geduwd', zegt Bos van de Haagse Stadspartij. Dat steekt ook PvdA-fractieleider Martijn Balster: 'De wijze waarop het is gegaan, heeft bij ons tot grote ergernis geleid.'

Zo wilde de PVV in ruil voor steun vrijkaartjes voor de inwoners van Scheveningen en Haagse 65-plussers. VVD-wethouder Boudewijn Revis stemde daarmee in. Uiteindelijk werd de PVV-motie niet aangenomen, maar ging de PVV toch akkoord met de Legoland-deal.

Balster van de PvdA: 'Je mag best meerderheden buiten de coalitie zoeken, maar dat moet je dan wel vooraf met elkaar bespreken. We zijn er compleet door verrast.'

Een week later ettert de frustratie over de 'koehandel' nog door. 'Het is een week waarin alles tegelijk komt', verklaart Balster. Niet alleen burgemeester Van Aartsen neemt afscheid, ook de benoeming van een nieuwe wethouder verliep tumultueus.

Artist Impression van Legoland Discovery Centre in Scheveningen.Beeld Gemeente Den Haag
Casino Vitalizee dat moet wijken voor Legoland.Beeld anp

D66 droeg Saskia Bruines, wethouder in Leidschendam-Voorburg, voor als opvolger van Ingrid van Engelshoven die op de D66-lijst voor de Tweede Kamer staat. Maar op het laatst stelde ook D66-raadslid Rachid Guernaoui zich kandidaat als wethouder. Hij verloor de stemming nipt, maar waarschijnlijk heeft ook een deel van de D66-fractie voor hem gestemd. Guernaoui vormt nu de 16de fractie in de 45-koppige Haagse gemeenteraad.

Het Legoland Discovery Center komt dus naar Scheveningen, maar hoe het politiek verder gaat, is ongewis. VVD-wethouder Revis verwacht dat het conflict met een sisser afloopt, zei hij donderdag in AD/Haagse Courant. 'Dit college gaat door. We liggen op schema, we zijn een klus aan het klaren voor deze stad. Het is dan onverantwoord om te zeggen: we stoppen er even mee.'

PvdA en Haagse Stadspartij weten het nog niet zo zeker. 'De impasse is nog volop gaande', aldus Bos van de Stadspartij. PvdA'er Balster: 'Op dit moment is het crisis. Dat is wel duidelijk.' Op 1 maart begint Pauline Krikke als burgemeester van Den Haag. Zij weet wat haar te doen staat.

Jozias van Aartsen zei vorige week in een afscheidsinterview met de Volkskrant: 'Een burgemeester zal altijd het uiterste pogen om het college bijeen te houden, want tussentijdse verkiezingen zijn niet mogelijk. Er zijn geen wethouders gesneuveld in mijn jaren. Een burgemeester moet boven de partijen staan. Dat is mooi, bestuurlijk werk. Het haalt de krant nooit, maar dat hoeft ook niet.'

Burgemeester Jozias van Aartsen.Beeld anp

Lees ook: Legoland komt naar Scheveningen; stad hoopt op toeristen buiten het seizoen

Legoland wil neerstrijken in Scheveningen. Naast het Kurhaus moet in 2019 een Legoland Discovery Centre openen. De overdekte attractie moet de badplaats ook buiten het hoogseizoen aantrekkelijker maken voor gezinnen. Scheveningen wordt de vierde locatie in Europa voor een Legoland Discovery Center.

Interview met Van Aartsen
Negen jaar in de machinekamer van de lokale politiek heeft Jozias van Aartsen niet minder hongerig gemaakt. Maar op 1 maart gaat de burgemeester van Den Haag weg, om zijn leeftijd. Tijd voor een laatste les wat het Binnenhof van Den Haag kan leren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden