Komst Gates en Buffett maakt Chinese superrijken nerveus

De naderende komst van de Amerikaanse miljardairs Bill Gates en Warren Buffett naar China maakt hun Chinese evenknieën wat nerveus. Gates en Buffett willen voor hun gezamenlijk project ‘The Giving Pledge’ Chinese superrijken ertoe bewegen een fors deel van hun geld ook aan liefdadigheid te geven.

Van onze correspondent Hans Moleman

China heeft sinds kort dankzij zijn reusachtige economische groei een recordaantal miljardairs. Het zouden er 130 zijn, wat betekent dat alleen de VS er nog meer heeft. De cowboy-achtige groei van de Chinese economie heeft er echter ook toe geleid dat de kloof tussen arm en rijk er inmiddels veel groter is dan in de VS.

Buffett en Gates hebben op 29 september een diner in Peking georganiseerd, waarvoor zij circa vijftig van de rijkste Chinezen hebben uitgenodigd. De bedoeling van het etentje is volgens het tweetal om de gasten bij te praten over de genoegens van het weggeven van een groot deel van je fortuin. Het is volgens de organisatoren niet de bedoeling de disgenoten meteen geld uit de zak te kloppen.

]]>

Tot dusverre hebben slechts enkele van de beoogde vermogenden toegezegd te komen, zo melden Chinese media. Volgens staatspersbureau Xinhua heeft de huiver om aan te schuiven te maken met de omstandigheid dat het weggeven van miljoenen in China nog bepaald geen ingeburgerde gewoonte is. Veel van de uitgenodigden vrezen dat het diner zou kunnen uitdraaien op een wedstrijd wie het royaalst is.

Zoveel mogelijk rijken

Gates, die zijn fortuin verdiende met sofwaregigant Microsoft, en Buffett, die zijn geld vergaarde met behendig investeren, begonnen hun liefdadigheidsproject in juni in de VS. Ze willen wereldwijd zoveel mogelijk rijken ertoe brengen dat ze minstens de helft van hun fortuin aan goede doelen schenken.

De Chinese regering is voorstander van meer liefdadigheid. Volgens Zhang Yinjun van de Chinese Federatie voor Liefdadigheid bestaat er echter een ‘diepgeworteld idee onder rijke individuen in China dat ze hun hele rijkdom voor hun nakomelingen moeten bewaren’. Als Gates en Buffett kunnen bereiken dat dit idee aan verandering toe is, dan zou dat volgens Zhang een goed begin zijn.

Volgens de Chinese Academie van Sociale Wetenschappen overtroffen persoonlijke donaties in 2008 voor het eerst schenkingen van bedrijven en staatsinstellingen. Vooral de grote aardbeving in Sichuan leidde dat jaar tot particuliere vrijgevigheid.

Bill Gates (AP) Beeld
Bill Gates (AP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden