'Komst CWI slecht voor allochtonen'

Allochtone werkzoekenden zullen moeilijker aan werk komen als arbeidsbureaus en uitkeringsinstellingen definitief samenwerken in de Centra voor Werk en Inkomen (CWI's)....

Dit stelt hoogleraar J. Veenman, directeur van het Instituut voor Sociologisch-Economisch Onderzoek in Rotterdam, in het advies CWI en de allochtonen op de arbeidsmarkt dat vandaag in Den Haag wordt gepresenteerd. Het onderzoek is verricht in opdracht van Forum, het instituut voor multiculturele ontwikkeling. Volgens Veenman moet de vergaande privatisering van de reïntegratie van werklozen worden heroverwogen.

De ruim honderd CWI's moeten eind 2001 in staat zijn inactieven efficiënter naar de arbeidsmarkt te leiden. Als gevolg van deze structuurwijziging van de sociale zekerheid kan een werkzoekende via één loket aan uitkering, eventuele opleiding en arbeidsbemiddeling worden geholpen. In de CWI's moeten arbeidsbureaus, sociale diensten en WW- en WAO-uitvoerders op één plek samenwerken.

Volgens Veenman vertonen de CWI's echter diverse zwakke plekken die nadelig zijn voor langdurig werklozen . Zij zullen minder kans krijgen, omdat de CWI's commerciëler moeten gaan werken. 'De ervaring leert dat het vier tot zes maal meer kost om langdurig werklozen aan een baan te helpen. De commercieel denkende CWI's zullen uit kostenoverwegingen de neiging krijgen minder te investeren in moeilijk bemiddelbare allochtonen die juist extra aandacht nodig hebben.

'Dit kan alleen worden voorkomen als de CWI's extra geld krijgen bij plaatsing van een moeilijk bemiddelbaar iemand', aldus Veenman.

Een andere zwakke plek is volgens de hoogleraar dat de éénloketgedachte alleen wordt toegepast op werkzoekenden die makkelijk bemiddelbaar zijn en dicht bij de arbeidsmarkt staan. Mensen die al wat langer werkloos zijn, worden doorverwezen naar andere instanties. 'Dat is op zijn minst vreemd. Dat ene loket is bedacht om het ook eenvoudiger te maken voor langdurig werklozen.'

De nadruk op zelfredzaamheid van werkzoekenden bij de stelselwijziging, gaat volgens Veenman voorbij aan het feit dat dit een cultuurgebonden concept is. Sommige categorieën worden er door achtergesteld en het leidt tot misverstanden, stelt Veenman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden