Komst asielzoekers raakt open zenuw

Illegale immigratie leidt in Australië tot felle debatten...

SYDNEY In vergelijking met Europa heeft Australië te maken met verwaarloosbare aantallen asielzoekers. Toch leidt elk gammel bootje met asielzoekers dat aan de horizon opdoemt tot felle debatten. Bootvluchtelingen raken een open zenuw van de natie.

Het aantal asielzoekers dat heeft geprobeerd per boot naar Australië te komen, is dit jaar gestegen tot duizend. Europa neemt jaarlijks 200 duizend asielzoekers op; België en Nederland laten er meer toe dan Australië.

Hoewel Australië groot is geworden door de komst van nieuwe bewoners, blijft illegale migratie een heet hangijzer. Rond de eeuwwisseling kwamen jaarlijks duizenden asielzoekers per boot aan. De Australiërs kregen door alle ophef het gevoel ‘overspoeld’ te worden.

De conservatieve regering van John Howard (1996-2007) speelde daar met strenge wetgeving op in. Iedereen die met een boot Australië probeerde binnen te komen, werd opgesloten op de twee afgelegen eilanden Nauru en Manus in de Stille Zuidzee.

Het doel was af te schrikken. Op de eilanden was niets te doen; er was werk noch scholing. Dit leidde tot kritiek van de Verenigde Naties en de EU, maar Howard bleef daar doof voor. Het aantal bootvluchtelingen daalde tot bijna nul.

Toen Howard in 2007 de verkiezingen verloor van de sociaal-democraten, ging er een andere wind waaien. Het asielbeleid kreeg een ‘menselijker’ karakter: bootvluchtelingen werden opgevangen op Christmas Island – Australisch grondgebied, maar een afgelegen eiland, 2.500 kilometer ten noorden van Perth.

Het nieuwe asielbeleid leverde Australië internationaal lof op, maar de rechtse oppositie roept moord en brand over de slappe houding van de sociaal-democraten. ‘Met asielzoekers komen terroristen het land in.’

Premier Kevin Rudd wijt de toename van het aantal vluchtelingen aan conflicten in Azië. Hij wil met Indonesië samenwerken om bootjes van mensensmokkelaars al in Indonesië tegen te houden.

Afgelopen vrijdag slaagden 32 Sri Lankanen erin bij Christmas Island te komen, opvallend genoeg met een vissersboot die na de tsunami van 2004 door een hulporganisatie was geschonken. Deze vluchtelingen zijn toegelaten tot Australisch grondgebied.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden