Kompels vragen tabak, maar krijgen bijbels

De ingesloten Chileense mijnwerkers hebben via zelf opgenomen videobeelden voor het eerst hun gezichten en hun ondergrondse verblijfplaats aan de buitenwereld getoond. De familieleden willen op hun beurt video’s van voetbalvedettes zoals Maradona en Pelé sturen om het lange wachten voor hun dierbaren draaglijker te maken.

Van onze correspondent Allart Hoekzema

Hoe moeten de 33 mannen in de San José-mijn, die nog zeker drie maanden onder de grond opgesloten blijven, worden verzorgd zonder dat ze de moed verliezen? De 45 minuten durende video van de kompels, die donderdagavond lokale tijd werd uitgezonden door de publieke omroep TV Chile, is optimistisch. De Mijnwerkers doen spelletjes, maken grappen met elkaar en zingen zelfs luidkeels het Chileense volkslied. Maar ze zien er broodmager uit en hebben grote wallen onder de ogen.

Apathisch


De Chileense minister van Volksgezondheid, Jaime Mañalich, vreest dat de mijnwerkers op 700 meter diepte veel te veel dingen opkroppen. ‘Hun boodschappen zijn positief, maar sommigen verbergen hun depressie en anderen zijn apathisch’, zei de minister gisteren. Enkele kompels smeekten de afgelopen dagen in brieven inderdaad om zo snel mogelijk uit ‘de hel’ te worden bevrijd.

De eerste beelden van de 33 mijnwerkers hebben de wereld verbaasd. Met ontbloot bovenlijf begroetten ze een voor een hun hun families en toonden ze hun dagelijkse overlevingsroutine. Mañalich legde uit dat de regering ze een minicamera heeft gestuurd, in de eerste plaats om een beeld te krijgen van de technische aspecten van hun verblijfplaats: de hoeveelheid water waarover ze beschikken, het ventilatiesysteem in de schachten, enzovoorts.

Vervolgens wilden de autoriteiten dat de mannen zichzelf filmden. ‘Zo konden we een idee vormen over hun werkelijke mentale toestand’, aldus Mañalich. ‘Bovendien hebben we ze gevraagd de door de vochtigheid veroorzaakte huidwonden te tonen.’

Een van de mijnwerkers verzorgde met de camera in de hand een rondleiding in de ruimte van zo’n 25 vierkante meter. ‘Hier hebben we alles goed georganiseerd’, zei de rondleider. ‘We hebben de ruimte opgedeeld om domino te spelen, te kaarten, te ontspannen, te vergaderen, plannen te maken en te bidden.’ Een ander zei in de video onder luid applaus van zijn kameraden: ‘Ondanks de niet bepaald goede omstandigheden, zijn we allemaal rustig. We komen hier uit.’

In de komende dagen zullen de families en de reddingswerkers een filmprojector laten neerdalen. ‘Maar er moet zeer nauwkeurig worden overwogen welke films geschikt zijn, om de emoties van de mannen niet te veel te verstoren’, zei de minister van Volkskgezondheid. Volgens Wilson Avalos – oom van twee vastzittende mannen, Renán en Florencio – is voetbal het juiste antwoord. ‘Mijn neven zijn grote sportliefhebbers, dus het beste idee is ze video’s van hun idolen te sturen. Ze zijn vooral fan van Maradona, Ronaldinho en Pelé’, zei Avalos gisteren tegen de Chileense krant El Mercurio.

Tentenkamp


De groep reddingswerkers heeft een permanente telefoonlijn weten te installeren en bestudeert ook de mogelijkheid om directe verbindingen aan te leggen tussen de mijnwerkers en hun familieleden. Langzaam beginnen de families zich terug te trekken uit La Esperanza (De Hoop), een geïmproviseerd tentenkamp dichtbij de kleine koper- en goudmijn San José, in het noorden van Chili. ‘Een telefoonverbinding met hen in mijn eigen huis zou ideaal zijn’, aldus Wilson Avalos. ‘Zo kunnen we ze beter moed inspreken.’

Bijna alle 33 mannen zijn rokers en willen dat er tabak wordt gestuurd. Maar de medici hebben dat verboden. Nicotinepleisters mogen ook niet, want die beschadigen de huid. Het enige wat is toegestaan, is nicotinekauwgom. Via een videoconferentie heeft een medisch team van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, gespecialiseerd in extreme gevallen van isolement, de Chilenen geadviseerd de drinkwatervoorziening op te voeren. De mijnwerkers kampen met temperaturen boven de 32 graden Celsius en een luchtvochtigheid van 98 procent.

Alle 33 man zijn al voorzien van een eigen zaklantaarn. Binnenkort worden speciale lampen gestuurd om het verschil tussen dag en nacht na te bootsen. De meeste mijnwerkers zijn gelovig en verwijzen constant naar God. Daarom heeft een pastoor gisteren voor 33 minibijbels gezorgd die precies in de plastic capsules van acht centimeter doorsnee passen.

Zo’n capsule, die paloma (duif) wordt genoemd, bereikt de ondergrondse schuilplaats in 12 minuten. Gisteren vroegen de mannen ook om wijn, om alvast Chili’s nationale feest van 18 september te vieren.

Werkzaamheden in de ingestorte mijn in Chili (AFP) Beeld AFP
Werkzaamheden in de ingestorte mijn in Chili (AFP)Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden