Kompels Chili wacht mediastorm

SANTA CRUZ In het 400 meter van de mijnopening liggende tentenkamp Esperanza (Hoop), waar de familieleden van de 33 vastzittende kompels al ruim twee maanden verblijven, hebben de vrouwen een schoonheidssalon ingericht. Cristina Núñez, echtgenote van de mijnwerker Claudio Yánez, heeft haar kapsel een rode tint gegeven. 'Hij moet me straks mooier zien dan voorheen', zei ze tegen de nieuwszender TV Chile.

Een andere vrouw, Antonia Godoy, toonde voor de camera's een sensueel lingeriesetje dat ze onlangs heeft gekocht. 'Het zal mijn man een infarct bezorgen', zei ze lachend.


Gisteren legde Alberto Iturra, hoofd van de psychologen die zich ontfermen over de kompels en de families, uit dat de begeleiding is geïntensiveerd. 'We leren de familieleden dat ze geen al te hoge verwachtingen moeten koesteren. Het beste is dat ze de kompels straks ruimte geven om weer te wennen. De mijnwerkers zullen zijn veranderd en dat moet de familie aanvaarden', aldus Iturra.


Bij de mentale training van de kompels zelf volgt Iturra een handboek van de NASA voor astronauten die na een lange ruimtevaartmissie terugkeren. 'Maar we voegen ook eigen elementen toe.' Volgens de psycholoog wacht de mijnwerkers een 'wervelwind' van emoties. 'Ze krijgen te maken met de hereniging, een mediastorm, plotselinge roem en, wie weet, ook vluchtige rijkdom', aldus Iturra. 'Het risico is dat ze zich alleen en onbegrepen gaan voelen.' In een interview gisteren met het tv-kanaal Chilevisión zei Sergio González, hoogleraar psychologie aan de universiteit van Santiago: 'De situatie zal voor de 33 mannen absoluut ambivalent zijn: aan de ene kant grote euforie vanwege het einde van hun odyssee en het terugzien van hun dierbaren, maar tegelijkertijd lijden ze aan posttraumatische stress.'


Eenmaal bevrijd, zullen de mijnwerkers in een veldhospitaal worden onderworpen aan de eerste medische controles. Vervolgens zullen ze zich herenigen met hun families, maximaal drie personen per kompel. Ze zullen ten slotte per helikopter naar het ziekenhuis van Copiapó worden gebracht, waar ze 48 uur onder observatie moeten blijven. De regering belooft elke mijnwerker minstens zes maanden psychologische steun.


Intussen is de versteviging van het bovenste deel van de ontsnappingsschacht voor de mijnwerkers afgerond. Ingenieurs monteren een reusachtige kraan die de bevrijding met de Phoenix-reddingscapsule mogelijk moet maken.


Mijnbouwminister Laurence Golborne zei gisteren dat de 'grootste mijnreddingsoperatie ter wereld qua duur en diepte' op schema ligt. De stalen pijpen die een deel van de wanden moeten verstevigen, zijn aan elkaar gesmeed en ingebracht in de schacht. Technici zijn begonnen met het monteren van de kraan waarmee de onder 700 meter hard rotsgesteente vastzittende mijnwerkers naar boven zullen worden gehesen. Volgens Golborne kan de bevrijding woensdag starten, 'maar het hele reddingsproces is nog afhankelijk van veel technische factoren die de zaak kunnen versnellen of vertragen'. Golbornes collega, minister van Volksgezondheid Jaime Mañalich, onthulde dat de kompels 'flink' hebben gediscussieerd over wie als laatste omhoog zal gaan in de reddingscapsule. Mañalich verklaarde dat het niet om een 'gevecht om roem' ging. 'Integendeel, de woordenwisseling weerspiegelt de solidariteit en vriendschap in de groep.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden