Komkommers uit Nederland of Spanje: het maakt weinig uit

Komkommer is de zomergroente bij uitstek. Maar hoe duurzaam zijn komkommers eigenlijk?

Beeld anp

Komkommer: water in een knapperig jasje. In de koude helft van het jaar komen komkommers meestal uit Spanje, in de zomermaanden ook uit Nederland en België. Maar komkommers zijn subtropische groenten en gedijen niet in ons druilerige landje. Daarom worden Nederlandse komkommers altijd in verwarmde kassen geteeld. Hoewel telers steeds meer vernieuwende methoden hanteren om het energiegebruik te verminderen, is de invloed op het milieu van een verwarmde kas nog behoorlijk groot. Volgens een onderzoek van Wageningen Universiteit in 2013 spelen zaken als het gebruikte substraat (steenwol of kokos) of mest (biologische organische of kunstmest) een veel kleinere rol.

Het Spaanse klimaat is een stuk vriendelijker voor de komkommer. Daar groeien ze meestal in een onverwarmde plastic tunnel of kas. Je zou dus denken dat Spaanse komkommers beter voor het milieu zijn dan Nederlandse, maar dat valt tegen. Die komkommers komen namelijk per vrachtauto hiernaartoe. Bovendien is de opbrengst van Nederlandse komkommers - gemiddeld 200 komkommers per vierkante meter - véél en véél hoger dan van Spaanse. Daardoor is de milieubelasting per kilo een stuk lager. Uiteindelijk ontlopen de Spaanse en Nederlandse komkommers elkaar niet zoveel, zegt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Op hun Groente- en Fruitkalender staan beide komkommers het hele jaar door in het groen.

Komkommers

Product Komkommers
Prijs Vanaf euro 0,30
Verkrijgbaar Groentewinkels, supermarkten
Oordeel alle komkommers ****


Goedkoop

Komkommers zijn spotgoedkoop, vooral door wurgacties van de supermarkten. In de zomer brengen ze de teler vaak letterlijk niets meer op en worden ze te vaak 'doorgedraaid', zegt de Land- en Tuinbouw Organisatie. Veel komkommertelers kunnen niet alleen amper het hoofd boven water houden, maar moeten ook werken met goedkope buitenlandse arbeidskrachten en tijdelijke, onzekere contracten. In Spanje is de situatie voor de Afrikaanse migranten in de komkommerteelt vaak zelfs schrijnend. Dat pleit ervoor om juist meer te betalen voor een komkommer.

En biologische komkommers? Die groeien in de grond en niet op substraat, zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Maar ook in de gangbare komkommerteelt, en zeker bij Milieukeur-komkommers, gebruiken telers veel 'groene' bestrijders zoals insecten. Er wordt slechts in noodgevallen gespoten. De opbrengst van bio-komkommers is wel iets lager. De milieubelasting verschilt weinig: de keuze is vooral aan u.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden